Kritiserade högskoleregler ses över

NYHETER

Regeringen tänker se över de nya antagningsreglerna till högskolan – trots att de precis börjat gälla. Reglerna har fått kritik för att missgynna dels utländska studerande, dels äldre sökande.

Foto: JERKER ivarsson
Högskole- och forskningsminister Tobias Krantz.

– Vi får ju erkänna att vi på alla punkter inte kunde överblicka alla konsekvenser, men då måste ju en ansvarsfull politiker kunna säga att då gör vi de här justeringarna som behöver göras, vi tillsätter en ny utredning för att gå igenom detta ordentlig, säger högskole- och forskningsminister Tobias Krantz till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Kan bryta mot EU-rätten

Kritiken går ut på att sökande med utländska betyg placeras i en egen urvalsgrupp. Platserna fördelas procentuellt efter antal sökande i varje grupp, och eftersom den utländska gruppen är liten riskerar den att bli helt utan platser. Detta kan bryta mot EU-rätten och den nordiska överenskommelsen att om att behandla alla sökande likvärdigt.

S vill riva upp reglerna

Kritiken gäller också de nya meritpoängen, "belöningen" för dem som läst extra mycket matte och språk på gymnasiet, som bara får räknas av yngre sökande. De med äldre gymnasiebetyg, årskullarna födda 1983 och tidigare, kan inte lägga till meritpoäng.

Socialdemokraterna har aviserat att de tänker riva upp antagningsreglerna om det blir regeringsskifte i höst.

TT