Fångar rymde – vaktades av fotboll

NYHETER

Två bankrånare har rymt från ett fängelse i Argentina.

På grund av personalbrist hade vakterna satt en fotboll med keps i ett av vakttornen.

Så här i efterhand var det kanske inte den smartaste besparingen.

Ett argentinskt fängelse var så underbemannat att det bara fanns vakter till två av de femton vakttornen. För att dryga ut styrkan hade man därför placerat en fotboll med vaktkeps i ett tredje torn.

Döpte den till Wilson

Tanken var att fångarna inte skulle upptäcka bluffen utan känna sig ständigt övervakade. Fotbollen hade vakterna döpt till Wilson, efter den volleyboll som var Tom Hanks bäste vän i filmen Cast Away, rapporterar BBC.

Två av fångarna gick emellertid inte på tricket. När bankrånarna Walter Pozo, 33, och Cesar Andres, 26, i lördags såg att den ende som hade ögonen på dem var en läderkula passade de på att klättra över stängslet och försvinna ut till friheten.

Var hemligt

Sedan dess har det gått rykten om den senaste medlemmen i vaktstyrkan, men det var först på onsdagen som fängelset erkände att man anlitat en fotboll.

– Av uppenbara strategiska skäl har vi inte kunnat säga det tidigare, men nu är nyheten ute och jag erkänner att vi har använt en slags docka, säger fängelsedirektören Daniel Verges till den argentinska tidningen Rio Negro.

Pozo och Andres satt dömda för väpnat rån och hade nästan avtjänat sina straff när de rymde.

ARTIKELN HANDLAR OM