Misstänkte styckmördaren undersöks inte

”Måste klargöra vad han har gjort först”

NYHETER

24-åringen misstänks ha styckmördat Sölve Svensson och Irene Saldert 2007. I dag sade tingsrätten i Helsinborg nej till att skicka honom på en stor psykundersökning. – Vi måste klargöra vad han har gjort först, säger Bengt Olsson, chefsrådman vid Helsinborgs tingsrätt.

Sölve Svensson och Irene Saldert försvann från sitt hem på Hovs Hallar 2007. 24-åringen åtalades för mord – utan att kropparna hade hittats. När kropparna hittades i maj 2009 åtalades 24-åringen igen och väntar nu på rättegång, häktad på sannolika skäl misstänkt för både mord och brott mot griftefriden.

Advokaten begärde stor psykundersökning

24-åringens advokat begärde att den misstänkte mannen ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning innan rättegången. Idag avslogs begäran av chefsrådman Bengt Olsson.

– Det är viktigt att kunna klargöra vad personen har gjort först. I det här läget har han erkänt brott mot griftefriden men när det gäller det övriga har han lämnat flera olika versioner, säger Bengt Olsson.

Undersökningar med olika resultat

Mannen har genomgått två mindre psykundersökningar som har gett olika resultat. 24-åringen kan fortfarande skickas på en stor psykundersökning, men det sker först efter rättegången om tingsrätten tycker sig ha övertygande bevisning.

– Det är mycket möjligt att det blir en rättspsykiatrisk undersökning efter rättegången, men vi måste klargöra exakt vad det är han har gjort först, säger Bengt Olsson.

Rättegången beräknas starta runt månadsskiftet augusti-september.

FAKTA

Detta har hänt

16 februari 2007: Sölve Svensson, 64 och Irene Saldert, 58, anmäls försvunna efter att ha varit borta i en dryg månad.

3 mars 2007: Den då 21-årige mannen anhålls misstänkt för mord.

10 september 2007: Tingsrätten dömer 21-åringen för försök till bedrägeri efter att ha utnyttjat Sölve Svenssons identitet. Mannen frikäns för dubbelmordet.

12 maj 2008: De styckade kropparna hittas av fiskare i Häljasjön. Strax därefter begär åklagarna resning i fallet.

10 juli 2009: Mannen häktas men kommer med nya uppgifter innan rättegången hinner börja.

Februari 2010: Ytterligare kroppsdelar hittas vi dykningar i Häljasjön.

16 juni 2010: Efter nästan ett år i häkte kräver 24-åringen en häktningsförhandling och skickas på ny psykundersökning.