”Din sambo kan sticka med barn och pengar”

Foto: Privat
”Kan ta barnen” Ulrika Broman och Vahid Tousi ville flytta till villa och försökte få lån. Det gick inte alls, med motiveringen att Vahid kunde rymma till Iran med barnen – och pengarna.
NYHETER

Ulrika Broman, 33, och kärleken Vahid Tousi, 33, hade hittat ett hus.

De satte sig ned för att diskutera lånet med banken.

– Då sa bankmannen att Vahid kunde ta pengarna och barnen och sticka utomlands, säger Ulrika Broman.

De har försökt att lägga händelsen som inträffade på ett Swedbank-kontor i Västerås bakom sig.

Men när Ulrika Broman i morse läste om Sara Evaldssons och Maria Engströms öde kom allt tillbaka.

– Jag blev så otroligt ledsen. De har verkligen inte lärt sig någonting, säger hon.

Fasta jobb

Det var två år sedan som hon och sambon Vahid Tousi hittade det hem som de ville leva i.

Huset där deras framtida barn skulle växa upp.

Hemmet där… ja, alla de där andra drömmarna som blivande husköpare har.

De var förväntansfulla när de satte sig hos banken.

– Vi har fasta jobb båda två, men de sa nej på en gång, med motiveringen att Vahid hade en betalningsanmärkning. Det kunde vi förstå, absolut. Då frågade vi om det var möjligt att jag kunde ta lånet ensam. Banktjänstemannen sa återigen nej och la till ”det går absolut inte”, säger Ulrika Broman.

”Tar pengarna och sticker”

Hon frågade varför och blev ställd över svaret:

”Det är inte säkert att låna ut till dig. Din sambo kan ju ta era barn och åka tillbaka till sitt hemland och lämna dig ensam med lånet om han vill.”

– Vi blev så paffa att vi bara reste oss och gick. Hade bankmannen bara sagt att ”Nej, eftersom din sambo har en betalningsanmärkning klassas även du som en risk” så hade jag ju förstått och accepterat det. Men att dra in att min sambo kommer från Iran, och nämna barn som vi inte ens hade… Jag blev så fruktansvärt ledsen, säger hon.

”Aldrig den banken igen”

Det blev inget hus för paret.

– Vi pratade om det men bestämde oss för att vänta tills betalningsanmärkningen försvann, vilket sker om några veckor. Då ska vi köpa ett hus… och när vi gör det, gör vi inte det med Swedbank, säger Ulrika Broman.

”Alltid jättetråkigt”

Anna Sundblad är presschef på Swedbank. Hon säger att hon inte kan kommentera det enskilda fallet men berättar om företagets policy att behandla alla kunder lika, oavsett ålder, religion, kön och sexuell läggning.

– Det är alltid jättetråkigt när människor uppfattar att de har blivit särbehandlade och det måste vi ta på allvar, säger hon.

Hon rekommenderar att man då vänder sig till kontorschefen på det kontor där man varit.

– Det är alltid bäst om man kan lösa det på plats. Men sedan, om inte det går, har vi även en kundombudsman som är till för våra kunder, säger hon.

FAKTA

Andra läsarrysare om banker:

”För många många år sedan gick vi till vår bank för att se över våra lån eftersom de var nära att knäcka oss. Vi ville ha goda råd och hjälp. Rådet vi fick var "Jag tycker ni ska börja spela på LOTTO" . Helt allvarlig satt människan där och verkade verkligen tro att hon kommit med ett bra förslag och inte alls på något sätt varit oförskämd. Några övriga råd hade hon inte att ge. Vi bytte bank...”

Anna

”Jag och min sambo skulle låna till ett hus där lånet till en början skulle stå på honom på grund av att jag var arbetslös och febrilt letade jobb. På en bank fick jag rådet att "du kan ju ringa runt till affärer och fråga om jobb". Kul att höra att man anses som mindre intelligent när man är arbetslös.”

Josefine

”Jag skulle köpa en bostadsrätt och ringde min bankman på Swedbank i Hallsberg. Jag har fast jobb sedan många år och inga betalningsanmärkningar men fick ändå ett nej, med den spydiga kommentaren ”du bor nog bra som du gör…” Ringde Swedbanks Kumlakontor och då var det var inga bekymmer. Bytte bankkontor och köpte lägenheten.”

Mattias

”Jag och mitt ex separerade i höstas. När jag gick till banken för att få lånelöfte för en ny bostad så gick inte kalkylen ihop.. Hon rådde då mej att ta en hyresrätt tills huset är sålt och alla lån är lösta. Jag svarade att det bara blir dyrare och att jag inte vill att mina barn ska behöva flytta så många gånger. Då föreslår kvinnan att barnen ska flytta permanent till pappan tills jag hittat ett bra boende!?!?”

Anneli