FN tar åt sig av Ahlenius kritik

NYHETER

Inga-Britt Ahlenius sågade Ban Ki-Moon i en 50 sidor lång rapport.

Nu tar FN åt sig av kritiken.

– Just nu tittar vi på hur vi kan använda rapporten i den anda som den är skriven, säger Farhan Haq på generalsekreteriatet.

Inga-Britt Ahlenius blev känd för det svenska folket genom bråket med Bosse Ringholm.

När hon avgick från sin post som chef för FN:s internrevisionsenhet för ett par dagar sedan blev hon känd även för resten av världen.

"Allvarligt pinsamma"

I samband med att Ahlenius slutade författade hon nämligen en 50 sidor lång rapport där hon sågar Ban Ki-Moons ledarskap.

Hon skriver bland annat "Dina åtgärder är utan mot motstycke och enligt min mening allvarligt pinsamma". Ahlenius andemening är att Ban Ki-Moon underminerar hennes avdelning och genom det ökar risken för korruption inom FN.

Rapporten läckte till Washington Post och fick stor uppmärksamhet i media världen över. Nu ska FN gå igenom det Ahlenius skrivit.

– Just nu tittar vi på hur vi kan använda rapporten i den anda som den är skriven, nämligen en ansträngning för att få FN att fungera bättre, säger Farhan Haq på FN:s Generalsekreteriat till Sveriges Radio.

Inget brott mot regler

Enligt Per Örnéus på den svenska FN-representationen gjorde Ban Ki-Moon sig inte skyldig till något brott mot regelverket när han vägrade utse amerikanen Robert Appleton till chef för internrevisionens utredare. Appleton var Ahlenius förstaval för tjänsten.

– Kanske är det Ahlenius som tycker att Ban Ki-Moons sätt att sköta verksamheten inte är som hon anser det borde vara, säger Per Örneus till SR.

Aftonbladet har i dag och i går sökt Ahlenius för en kommentar kring rapporten. Hon har tidigare hälsat att hon inte vill kommentera innehållet.

Inom en vecka väntas Ban Ki-Moon utse Inga-Britt Ahlenius efterträdare.

FAKTA

Ahlenius-affären 1999

Ahlenius fick stor uppmärksamhet i svenska medier 1999 när hon hamnade i bråk med dåvarande finansminister Bosse Ringholm (S) om sitt jobb som generaldirektör på Riksrevisionsverket.

Hon ville ha förlängd anställning, men Ringholm vägrade. Bråket urartade då en vän till Ahlenius spelade in ett meddelande på hennes telefonsvarare och låtsades vara Ringholm.

Ringholm hann avbryta en USA-resa innan immitatören på telefonsvararen gav sig till känna.

Inga-Britt Ahlenius fick besked om att hon måste avgå några dagar senare.

I samband med bråket höll också Ringholm den berömda presskonferens då han upprepade "Hon har uttryckt intresse för ett annat uppdrag" ett tjugotal gånger – oavsett vad journalisterna frågade.

Läs mer:

Nu attackerar hon FN:s boss