De är försvunna utan några spår

7 000 fall anmäls varje år

Foto: NIKLAS MODIG/SCANPIX
Sökandet fortsätter De allra flesta personer som anmäls försvunna hittas efter något dygn. Men alla kommer inte hem. Mellan 25 och 35 personer förblir saknade och sökandet efter dessa fortsätter. Till vänster kan du se sex personer som fortfarande saknas. Hjälp polisen i deras arbete och ring in tips om du sett någon av dem.
NYHETER

Varje år anmäls runt 7 000 personer försvunna i Sverige.

Nästan alla kommer till rätta.

Men årligen försvinner ett trettiotal personer – som aldrig hittas.

Christina Ullsten är inspektör på Rikskriminalpolisen och samlar in information om personer som är anmälda försvunna runt om i Sverige.

Hon berättar att det varje år kommer in ungefär 7 000 anmälningar om försvunna personer.

Är borta något dygn

De allra flesta som anmäls försvunna är borta något dygn innan de hittas.

– Dessutom är det många som återkommer i statistiken, som alltså ”försvinner” flera gånger. Det kan röra sig om ungdomar som sticker hem-ifrån, till exempel.

– Om man i stället räknar på de som fortfarande är försvunna efter 60 dagar rörde det sig förra året om 315 personer.

Ett 30-tal hittas aldrig

Christina Ullsten säger att det varje år, historiskt sett, är mellan 25 och 35 personer som förblir försvunna och som aldrig hittas.

– Erfarenheten säger att det i många fall handlar om exempelvis drunkningsolyckor, personer som gått bort sig i skog och mark, självmord, och i några fall personer som blivit utsatta för brott.

– Sen finns det en del som inte vet att de är efterlysta, som kanske rest utomlands, och som inte har någon kontakt med sina anhöriga, eller invandrare som återvänder till sina hemländer.

”Andra sekretessregler”

I Sverige lägger polisen, till skillnad från många andra länder, inte ut information om försvunna personer på internet.

– Vi jobbar helt enkelt inte så i Sverige. Det har bland annat med sekretessreglerna att göra.

FAKTA

Deras anhöriga lever i ovisshet

Xun Xu, 25

Ålandsfärjan

Xun Xu från Kina var i Sverige för att hälsa på sina vänner. Hon har tidigare studerat vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och bodde nu i Holland. Den 21 mars i år åkte hon på en kryssning med Viking Line-färjan Amorella. Runt midnatt gick hon till sin hytt, men morgonen efter var hon borta. På färjans övervakningsfilm ser man hur Xun lämnar sin hytt 06.20 på morgonen.

– Xun Xu var jätteglad. Hon skulle aldrig ta livet av sig. Något annat måste ha hänt henne, säger en av vännerna.

Jan Hagberg, 51

Stockholm

Tog den 13 maj bilen från sitt hem på Södermalm i Stockholm för att hämta upp sin före detta sambo. Men han kom aldrig fram, utan är sedan dess spårlöst försvunnen. Jan Hagberg är förlamad och klarar sig inte på egen hand. Sista kända iakttagelsen av Jan är på Folkungagatan vid 14.20-tiden på Kristi Himmelfärdsdagen då han körde sin bil, en handikappanpassad Cheverolet Uplander, registreringsnummer AFL 563.

– Polisen har ju inte hittat vare sig honom eller bilen, vi vet inte alls var han kan finnas, säger Jans pappa.

Lidija Sonki, 17

Grums, Värmland

Lidija från Serbien hade bara bott i Sverige i tre veckor när hon försvann den 17 april i år. Hon bodde i Grums i Värmland och gick enligt familjen ut för att ta en nypa luft – men hon kom aldrig tillbaka. Trots omfattande sökningar har hon inte återfunnits. Hon var, när hon försvann, klädd i svart jacka, rosa tröja, svara byxor och skor.

Lidija är 154 centimeter lång och smal.

– Det finns uppgifter om att hon finns i Danmark, säger Bjarne Andersson på polisen i Värmland.

Gerth Lindström, 56

Lidhult, Halland

Den första mars förra året sågs han på en pizzeria i Ljungby, dagen efter ringde han till jobbet och sjukanmälde sig. Sedan dess är han försvunnen. Hans bil har hittats vid färjeläget i Helsingborg, men Gerth Lindström är fortfarande försvunnen.

– Jag har en känsla av att han lever, men av någon anledning måste hålla sig undan. Samtidigt borde han ha hört av sig till sin familj i så fall, säger Gerths dotter Sandra.

Titti Jacobson, 30

Stockholm

KTH-studenten Titti Jacobson försvann på Södermalm i Stockholm den 19 februari i år. Hon hade varit på en pizzeria med en vän, och skulle därefter ta en promenad i närheten av Tegelviksgatan. Klockan 20.30 på kvällen stängdes hennes mobil av – den fanns då någonstans på Södermalm. Sedan dess är Titti borta. När hon försvann bar Titti en svart dunjacka, svart och lila halsduk och ljusbruna skor.

– Hon är inte typen som skulle sticka någonstans, säger hennes mamma.

Lars-Inge Nordmark, 62

Orasjärv, Norrbotten

Anmäldes försvunnen den 6 juli i år. Sågs senast i sin bostad den 17 juni, och är sedan dess spårlöst försvunnen. Hans bil står parkerad vid hemmet, och polisen tror att han gett sig ut i skogen. Lars-Inge Nordmark har hjärtproblem.

– Vi har sökt med hundar och helikopter utan att hitta honom, men utan resultat. I nuläget finns ingen brottsmisstanke, säger Roger Jönsson på polisen i Norrbotten.

Fotnot: Har du sett någon av dessa personer, eller har information om var de finns? Ring polisen på 114 14.

ARTIKELN HANDLAR OM