”5-åringens liv är i fara”

Föräldrarna anmälda till socialtjänsten av sina vänner

NYHETER

Här tvingas den femårige pojken leva i svår misär.

Vänner till familjen har under flera år försökt få socialtjänsten att agera – utan resultat.

– Pojkens liv och hälsa är i fara, säger anmälaren.

Foto: 71000/läsarbild
hälsofara Så här ser det ut i 5-åringens hem. Kattbajs, sand och mögel.

Femåringen bor med sina föräldrar utanför en mindre stad i Mellansverige.

Ända sedan han föddes har familjen varit i kontakt med socialtjänsten. Hans mamma har svåra psykiska problem och hans pappa greps nyligen av polis, misstänkt för barnpornografibrott.

”Gör inget åt det”

Två kvinnor som stått mamman i familjen nära under åren, har vid flera tillfällen anmält pojkens föräldrar till socialtjänsten.

– Han luktar illa, har smutsiga kläder, är tillbakadragen och avmagrad. Hans hem ser minst sagt ut som en soptipp och föräldrarna gör inget åt det, säger en av dem.

Bilderna de tagit som bevis visar möglig disk, badrum med kattbajs och sand utspridd över golvet, smuts och damm i hela lägenheten.

Gjorde utredning

– Vi har gjort många anmälningar genom åren, men socialen har bara gjort en utredning, säger den ena av kvinnorna, som tagit hand om pojken i perioder.

I den utredningen som gjordes 2008 konstaterade myndigheten att mamman i familjen skulle ta kontakt med kommunens öppenvårdsteam för att klara vårdnaden bättre.

Lever med pappan

– Socialtjänsten gjorde hembesök i den välstädade lägenhet som mamman och pojken aldrig bor i. De lever tillsammans med pappan, mitt i all smuts och skit.

Hade de undersökt hans liv ordentligt hade de inte dragit samma slutsatser.

Högsta chefen på kommunens socialtjänst vill inte kommentera ärendet. Han vill inte ens veta vilken pojke det handlar om.

– Det jag kan säga är att vi gör en förhandsbedömning av alla anmälningar som kommer in.

Aftonbladet har sökt pojkens mamma utan resultat.