Storm hotar lagning

Oljearbetarna evakuerade

1 av 2 | Foto: AP
NYHETER

NEW YORK/STOCKHOLM. Inte ens det lilla som går bra för BP i Mexikanska golfen ser ut att bli särskilt långvarigt.

Den här helgen kan den tätade läckan slås upp av en tropisk storm.

Och nu har USA:s regering beordrat att personalen ska lämna platsen.

Stormen Bonnie som drog in över Bahamas och södra Florida var sent i natt alltjämt bara en tropisk depression, men uppgraderades på morgontimmarna till en tropisk storm när den trängde ut i Mexikanska golfen.

Arbetet med att borra hål för att lätta på trycket i det läckande hålet vid den havererade Deepwater Horizon-plattformen avbröts samtidigt. Det innebär att arbetet med att stoppa den stora läckan permanent försenas.

Evakuerar personal

BP hade redan börjat evakuera personal, men i morse krävde den amerikanska regeringen att alla människor skulle lämna platsen. Risken finns att försöken att borra ett ”räddningshål” inte kan återupptas förrän om flera veckor.

– Det råder kontrollerat kaos där ute just nu, sa Patrick Montgomery vid den amerikanska kustbevakningen till AP i går.

Sammanlagt har nästan 2 000 människorna som tar hand om BP:s oljespill vid källan evakuerats.

18 meter i sekunden

Man övervägde ett tag också att avlägsna den hätta som temporärt tätat läckan, då den inte kan övervakas om plattformen evakueras. Men i går bedömde man att den står pall och kan lämnas oövervakad.

Stormen väntas nå det aktuella området någon gång på lördag eller söndag, för att sedan svepa in över i land i gränstrakterna mellan Louisiana och Texas i början av nästa vecka.

Ett orkanspanande flygplan uppmätte att vindarna nådde i 18 meter i sekunden vid havsytan på torsdagskvällen lokal tid, rapporterade det nationella orkancentret NHC i USA och meteorologerna förutsade att det fortsätter att öka i hastighet, uppger TT.

Enligt meteorologerna når Bonnie troligen inte orkanstyrka.