Turkiska yoghurten var egentligen tysk

NYHETER

Yoghurtturken visade sig vara grek.

Nu kommer nästa slag mot den "turkiska" specialiteten.

Den turkiska yoghurten kommer nämligen från en liten by i Tyskland.

Den uppmärksammade mejeriprodukten.

Historien om yoghurtturken rullades upp i början i april i år. Den turkiska yoghurtens signum, en man med stora mustacher och en traditionell hatt, stämde Lindahls Mejeri på 50 miljoner kronor.

Han är grek och inte turk och hade inte alls gett sitt medgivande till att pryda förpackningarna till "Turkisk yoghurt" i företagets sortiment.

Den nationella förvirringen tar inte slut där.

Tyska kor

Nu visar det sig att den turkiska yoghurten kommer från ett mejeri i en liten by i Tyskland.

– Det stämmer. Vi har sökt efter ett mejeri som tillverkade den här produkten. Så hittade vi det här i Tyskland, säger Thomas Axelsson, inköpschef på Lindahls Mejeri.

Yoghurten tillverkas i byn Schöppingen av mjölk från tyska kor.

Bildtvisten är sedan tidigare löst och Lindahls Mejeri menar att företaget har köpt bilden av en bildbyrå och har alla rättigheter att publicera den.

Greken blir kvar

Mannen har nu fått två miljoner kronor av Lindahls Mejeri. I tvåmiljonersuppgörelsen med honom ingår ett tillstånd om att få fortsätta använda bilden.

Trots den stora uppmärksamheten verkar försälningssiffrorna inte ha stigit.

– Vi ser inga förändringar i försäljningen. Däremot har vi fått många positiva signaler från konsumenter som tycker att det här har blivit en storm i ett vattenglas, säger Thomas Axelsson.

FAKTA

Andra "utländska" favoriter

Fetaosten måste vara grekisk

Arlas märke Apetina sålde tidigare en fetaost som tillverkades i Danmark. Enligt ett EU-beslut får endast ost från Grekland producerad på getmjölk benämnas feta.

Arla har därför döpt om sin tidigare fetaost och säljer nu en ny fetaost som "tillverkas i den grekiska byn Elassona som ligger vid foten av berget Olympus", enligt presentationen.

Bostongurkan är skånsk

Tillverkas efter svenskt recept av företaget Felix i Eslöv.

Kefir med de färggranna kupolerna

"Känd i länderna kring Kaukasus", enligt Arla. Men produceras av Arla Foods, som får mjölken från bönder i Sverige och Danmark.

ARTIKELN HANDLAR OM