Pedofil härjar i Stockholm - föräldrar varnas

Lurar flickor i sjuårsåldern att han är kissnödig

NYHETER

Mannen ofredade två små flickor i ett trapphus i Skarpnäck i onsdags.

Nu misstänker polisen att samme man ligger bakom en våg av sexuella ofredanden mot barn.

– Vi vill att föräldrar ska vara extra uppmärksamma, säger Ewa Scherlin, gruppchef familjevåldsgruppen.

Under det senaste året har flera anmälningar om barn som blivit sexuellt ofredande kommit in till Stockholmspolisen.

Ett tjugotal fall

Enligt Torstein Norman, tillförordnad kriminalchef på Söderortspolisen kan det handla om ett tjugotal fall där mannen utsatt unga flickor för sexuellt ofredande.

– Det är svårt att säga hur många det rör sig om, men han kan ha hållit på i över ett år. Vi misstänker att det handlar om en och samma individ eftersom beteendet är liknande i flera fall, säger Norman.

Stämmer med tidigare fall

Senast i onsdags blev två flickor, sju och åtta år gamla, sexuellt ofredade i ett trapphus i Skarpnäck söder om Stockholm. Enligt polisen stämmer signalement och tillvägagångssätt med flera tidigare ouppklarade fall. Nu vädjar polisen om tips från allmänheten.

– Det handlar främst om södra Stockholm, men också Västerort, City och Södertörn. Alltid flickor, oftast i sjuårsåldern. I någon enstaka fall rör det sig om yngre barn, säger Ewa Scherlin.

Säger att han måste kissa

Den misstänkte pedofilen håller ofta till i bostadsområden och nära lekparker och trapphus. I flera fall har han lurat i barn att han är kissnödig och fått dem att tala om koden för honom.

Övergreppen kan bli grövre

Nu fruktar polisen att övergreppen kan bli ännu värre.

– Det är man ju alltid rädd för, eftersom han fortsätter. Det är därför vi vill varna allmänheten och föräldrar. Vi uppmanar föräldrar att ha extra uppsikt över sina barn och vara uppmärksamma på det här signalementet. Händer det något - ring polisen direkt, säger Ewa Scherlin.

Den 7 juli greps en annan man i Farsta, misstänkt för flera sexuella övergrepp på barn. Han sitter häktad misstänkt för våldtäkt mot barn.

FAKTA

Polisens signalement

Man 25-30 år, smal till normal kroppsbyggnad, cirka 170 cm lång, ljusbrun hudfärg, kortklippt svart hår, eventuellt nyklippt och bruna ögon.

Mannen var vid senaste händelsen klädd i svart t-shirt, eventuellt med något tryck och trekvartslånga mörkgråa byxor. Mannen talar svenska med brytning.

Vet du mer? Vill du anmäla en liknande händelse? Ring Söderortspolisen 08 – 401 20 07, måndag-fredag 08.00-22.00, lördag-söndag 09.00-17.00, t o m 15 augusti 2010. Övrig tid hänvisas till 114 14.