Brände ihjäl exsambo – får 18 års fängelse

NYHETER

En grannes utpekande är det viktigaste indiciet mot en 51-årig man, som mördat sin exsambo genom att hälla bensin på henne och tända på.

På fredagen fastställde Svea hovrätt 51-åringens straff på 18 års fängelse för mord. Dådet utfördes i höstas utanför kvinnans lägenhet i Bandhagen i södra Stockholm.

Hovrätten delar i alla avseenden tingsrättens bedömning och dömer mannen för överlagt mord. En annan gärningsman än 51-åringen är utesluten, anser domstolen.

Eftersom det rör sig om ett indiciemål där direkt bindande bevis saknas måste åklagaren visa att den misstänkte har befunnit sig på brottsplatsen, haft möjlighet att utföra gärningen och att annan gärningsman kan uteslutas, skriver hovrätten.

Mannen har både haft möjlighet att utföra gärningen och tidigare riktat dödshot mot kvinnan. Det står klart att dådet planlagts av någon som kände kvinnan och närde en stark illvilja mot henne. Ingen annan än 51-åringen har hotat kvinnan enligt en omfattande utredning, slår hovrätten fast.

Att någon annan okänd person planlagt och utfört gärningen är enligt domstolen praktiskt taget uteslutet.

Det är därmed ställt utom rimligt tvivel att 51-åringen begått mordet, slår hovrättens majoritet fast. En jurist är skiljaktig och anser att en annan gärningsman inte kan uteslutas.

TT