Hjälte i bilolycka – själv krockskadad

Kjetil Farstad: Jag kopplade in job-mode

Foto: Foto: Håkan Falk
Många skadade Olyckan inträffade på riksväg 40 vid Axamo, väster om Jönköping, vid 14-tiden i går. Sammanlagt fördes åtta personer till sjukhus.
NYHETER

Kjetil Farstad, 39, hade tur i oturen – och blev räddaren i nöden.

Utan en tanke på sina egna skador hjälpte han de andra som klämdes fast efter den våldsamma krocken.

– Jag går in i job-mode och kopplar bort känslorna, säger den norske ambulanssjukvårdaren.

Foto: Foto: JAN-ERIK EJENSTAM
Kjetil Farstad lyckades – med hjälp av polis – snabbt få ut de svårast skadade ur bilarna.

Olyckan inträffade på riksväg 40 vid Axamo, väster om Jönköping, vid 14-tiden i går. Två bilar skulle svänga vänster men när en av förarna missbedömde farten slog de ihop med våldsam kraft.

Kjetil Farstad kommer från Oslo och husvagnssemestrar i Sverige med sin sexårige son och hans jämnårige kamrat.

Han åkte intill de båda krockade bilarna och fick sin egen bil påkörd när de brakade ihop. Men han hade­ tur i oturen – och fick plötsligt användning av sin yrkeskunskap.

– Först kollade jag så att min son och han kamrat var oskadda. Sen sprang jag över till de andra bilarna och försökte få en uppfattning om vem som var värst skadad.

Åtta till sjukhus

I de andra bilarna satt människor fastklämda och sammanlagt åtta personer fördes till sjukhus. Två av dem, båda kvinnor i 20-årsåldern, hade allvarliga skador i huvud, nacke och bäcken.

Kjetil Farstad lyckades – med hjälp av polis som befann sig nära olycksplatsen – snabbt få ut de svårast skadade ur bilarna. Efter 13 år som ambulanssjukvårdare har han stor erfarenhet av trafikolyckor.

– Det är ingen större skillnad för mig att komma som privatperson. Jag går in i ”job-mode” och kopplar bort känslorna.

Kjetil Farstad var kvar på olycksplatsen tills den sista ambulansen hade lämnat. Sen var han tvungen att själv uppsöka sjukhus.

– Jag har smärtor i rygg och nacke. Det gör rejält ont, sa han i går kväll.

Avbröt semestern

Efter flera timmar på akuten utan att få hjälp fick han dock klara sig med egna smärtstillande tabletter.

Semestern fick han och pojkarna dessutom avbryta i förtid. Bilens skador gjorde att besöken i Borås och Göteborg fick ställas in.

I stället blir det nu hemfärd – om det går:

– Det läcker en del ur ­bilen men jag hoppas vi ska ta oss hem ändå.

FAKTA

Andra olyckor under gårdagen

Singelolycka, väg 21, Vinslöv

En ensam förare körde av vägen vid lunchtid i går. Räddningstjänsten fick klippa upp taket för att få ut föraren som fördes till sjukhus.

Mc-olycka, Höganäs

En man i 20-årsåldern skulle vid 15-tiden i går göra en omkörning med sin mc, men brakade rakt in i en mötande bil. Han slungades iväg ett tiotal meter och ådrog sig mycket allvarliga, men inte livshotande, skador.

Seriekrock, väg 136, Algutsrum (Öland)

Elva personer var inblandade och flera av dem fördes till sjukhus när tre personbilar och en husvagn kolliderade på väg 136 i går. Ingen av skadorna bedömdes dock som allvarliga.

Smitningsolycka, Eskilstuna

Två personer på moped körde i går eftermiddag på en kvinnlig fotgängare i 20-årsåldern vid ica-butiken i Fröslunda – och smet. Kvinnan fördes till sjukhus med ett benbrott.

ARTIKELN HANDLAR OM