Översvämningar i Kina – 701 döda

Värsta på tio år

1 av 4 | Foto: AP
NYHETER

Översvämningnarna är de värsta på tio år.

110 miljoner kineser har drabbats av ovädret.

Nu kan katastrofen bli ännu värre: de stora vattendammarna hotar att brista.

2010 har varit ett mörkt år i Kina då översvämningar har drabbat landet hårt och någon ljusning inte ser ut att vara i sikte.

Det är främst i södra och centrala delarna av Kina som det extrema vädret har ställt till problem. Hela 645 000 hus har förstörts. Ändå uppmanas folket att hålla sig inomhus för att undvika vattenmassorna – även om rasrisken anses vara hög.

701 personer har dött

Bara i juli har minst 273 personer dött till följd av de höga vattenmassorna och sammanlagt har 701 personer mist livet. Ytterligare 347 är försvunna. Det är de två tyfonerna Conson och Chantu och veckovis med regn som har orsakat skador för över 150 miljarder kronor.

Detta är de högsta dödssifforna sedan 1998 då de högsta vattennivåerna på 50 år krävde 4 150 offer. Och prognoserna lovar inte gott för fortsättningen i år.

Kinas premiärminister Wen Jiabao har i kinesiska tidningar kallat situationen allvarlig och att det krävs stora åtgärder för att förhindra en större katstrof.

– Vårt land är just nu i ett kritiskt skede i bekämpningen av översvämningarna, då vattennivåer på flera floder passerats säkerhetsnivåerna, sa han.

Tre fjärdedelar av de kinesiska provinserna har plågats av vattenmassorna och byar och städer har fått förstörda vattenreservoarer – och många bönder har fått sina skörder förstörda.

Dammarna i fara

Och mer regn är att vänta och nu sätts Kinas dammar på prov.

Världens största damm – De tre ravinernas damm – som är två kilometer bred och 185 meter hög får arbete för full kapacitet. På torsdagen var vattenflödet det högsta som någonsin uppmätts i dammen. Reservoaren kan hålla ungefär 39 biljoner liter vatten. Just nu når vattnet knappt 20 meter från dammens maximala kapacitet.

Tyfonsäsongen i Kina har just börjat. Man förväntar sig sex till åtta tyfoner bara i år.

Tyfonen Chantu har hittills skördat två offer.