Seglarna misstänks ha retat valen

Nu utreder polisen valattacken

NYHETER

40-tonsvalen gick plötsligt till attack mot parets segelbåt.

Det enorma djuret hoppade upp ur vattnet och landade rakt på båten.

Samtidigt som nya spektakulära tv-bilder släpps misstänks nu paret för brott.

Nu släpps videon på hur den jättelika valen flyger upp på Ralph Mothes, 59, och hans flickväns Paloma Werners, 50, segelbåt i mitten av veckan.

Den tio meter långa valen landade med ett väldigt brak på båtens däck. Masten bröts av och relingen krossades under det enorma djuret.

Trakasserier

Varför valen plötsligt hoppade upp på båten är oklart. Men nu har myndigheterna i Sydafrika startat en utredning mot seglarparet, som misstänkts ha trakasserat valen innan den gick till attack.

– Vi har fått uppgifter om att en person avsiktligen seglade mot valen och trakasserade den. Det är en tillräcklig anledning för att starta en utredning, säger Alan Boyd, på de sydafrikanska djurskyddsmyndigheterna till den sydafrikanska tidningen the Star.

Uppgifterna kommer från anställda på Waterfront Boat Company, ett företag som anordnar valsafari i området. Enligt dem ska först en mindre jolle och sedan en segelbåt ha trakasserat valen.

Bryter mot lagen

– De har berättat att segelbåten upprepande gånger seglade mot valen. När de var nära den ökade de farten och retade upp den, säger chefen på företaget Richard Smith till the Star.

Enligt sydafrikansk lag får man inte segla närmare än 300 meter från en val.

– Valar är inga aggressiva djur, men de markerar revir och kan anfalla om de känner sig hotade, säger Richard Smith.

Seglarna nekar dock till att på något sätt ha trakasserat valen.