Barnmördare får ny identitet – igen

NYHETER

Vid tio års ålder mördade Jon Venables tvåårige James Bulger.

När Venables släpptes fri fick han en ny identitet.

I går dömdes han för nya brott – och ska få ny identitet ännu en gång.

Det var 1993 som Jon Venables och Robert Thompson brutalt mördade tvåårige Bulger vid ett järnvägsspår. De var då tio år gamla.

Brottet fick mycket uppmärksamhet och skapade stor illska mot gärningsmännen bland befolkningen. 2001 frigavs de två och fick nya identiteter.

Dömd på nytt

Sedan dess har Venables haft en del problem med rättvisan – och i går dömdes han för bland annat för barnpornografibrott.

I samband med rättegången fanns Venables med på en videolänk som bara domaren fick titta på. Trots det bedöms nu risken vara stor att hans nya identitet läcker.

Venables liv skulle vara i fara om hans identitet röjdes, enligt hans advokat.

Enligt The Daily Telegraph ska därför Venables, i dag 27 år gammal, få en ny identitet, med nytt personnummer och födelsebevis, ännu en gång.

Levde i Cheshire

Tidningen uppskattar att kostnaderna för det kommer att uppgå till 250 000 pund, nästan 3 miljoner kronor. Med övervakare beräknas kostnaden bli 1 miljon pund, alltså över 11 miljoner kronor.

Flera tidningar har ansökt om att få ut Venables nya namn, enligt Sky News. Under rättegången i går avslöjades det att Venables har levt i området Cheshire i nordvästra England sedan frigivningen 2001. Där ska han ha varit inblandad i en misshandel och ett fall av ringa narkotikabrott under 2008.