"Besättningen skulle inte väckas i onödan"

Alarmet avstängt när Deep Water Horizon exploderade

NYHETER

Alarmen var avstängda när oljeplattformen exploderade och 11 arbetare omkom.

Det vittnade en tekniker från Deep Water Horizon om i går.

– Förklaringen jag fick var att besättningen inte skulle väckas i onödan, säger teknikern Michael Williams, som jobbade på oljeplattformen.

Det var 20 april som plattformen Deep Water Horizon exploderade och 11 arbetare dog.

Utsläppet som följt explosionen i Mexikanska golfen är det största i USA:s historia.

Hoppade ner i havet

Enligt Michael Williams, som var chefstekniker på oljeplattformen, hade katastrofen kunnat undvikas om bara alarmsystemet varit igång.

Williams var ombord på plattformen när katastrofen inträffade. Han klarade sig genom att hoppa ner i havet.

Williams vittnade i går om olyckan inför en panel med representanter för den amerikanska regeringen. Han sade att alarmsystemet var avstängt sedan ett år tillbaka för att ledningen ville undvika att besättningen väcktes av falsklarm.

Alarmsystemet "ett vrak"

Michael Williams sade också att en kollega berättade kort före explosionen att underhållet av plattformen var kraftigt eftersatt.

– Kollegan sade att "vi skulle vara i varvet mycket längre än väntat eftersom oljeriggen är i mycket dåligt skick", säger Williams enligt Washington Post.

Han beskrev också att hela alarmsystemet var "ett vrak" när han anställdes 2009 och att det var en ständigt pågående kamp att försöka förbättra det.

Alla anställda på plattformen kunde stoppa oljeutvinningen om de var oroliga för säkerheten. Trots sin oro utnyttjade Williams aldrig den möjligheten.

ARTIKELN HANDLAR OM