Dödsdramat – minut för minut

Klicka för större version.
NYHETER

15.00 Allt fler människor strömmar mot festivalområdet, många är redan kraftigt berusade. 1 200 poliser är på plats för att garantera säkerheten.

15.56 Stämningen i folkmassan som rör sig mot festivalområdet blir allt hetsigare. Det är trångt och många klagar högt. De första knuffarna delas ut. Centralstationen i Duisburg stängs av, trycket från inkommande besökare är för stort.

16.45 Festivalområdet som är anpassat för max 500 000 besökare är proppfullt och stängs. Minst lika många människor blir stående utanför. Inofficiella siffror talar om upp till två miljoner besökare. Polisen ropar i högtalare och ber de som blivit kvar utanför att röra sig tillbaka mot centralstationen. En cirka 500 meter lång tunnel är nu enda ingång till festivalområdet. Ingen av de hundratusentals personer som går in kan se att området spärrats av på andra sidan tunneln.

16.50 Deltagare springer över den avstängda motorvägen och försöker tränga in på området från motsatt håll. Samtidigt stiger panikstämningen inne i tunneln när folk försöker vända tillbaka samtidigt som andra trycker på.

17.00 Det är totalt stopp i tunneln. I panik försöker folk ta sig tillbaka mot centralstationen samtidigt som andra trycker på framåt. Syrenivån i luften sjunker snabbt och många får svårt att andas. Tunneln erbjuder ingen flyktväg.

17.08 En festivaldeltagare twittrar: ”Ser jag verkligen rätt, att de försöker föra en miljon människor genom en enkelspårig tunnel. I mina ögon är det en fälla. Det kan aldrig gå väl”. Senare kommer ett andra meddelande. ”Jag ser redan döda...”

17.15 Minst 15 människor faller 8–9 meter när de försöker klättra upp för en mur för att undkomma paniken i tunneln. Flera dör och många skadas.

17.54 De första nyhetsrapporterna talar om 10 döda och 15 skadade.

18.00 Tunneln börjar mycket sakta tömmas. Räddningstjänst och ambulanspersonal arbetar febrilt med återupplivningsförsök men måste i många fall bara göra konstateranden om döda. Samtidigt dansar hundratals besökare vidare inne på festivalområdet, de hålls medvetet oinformerade för att inte ytterligare panik ska utbryta.

18.10 Allt fler besökare får information om katastrofen. De uppmanas att bege sig hemåt. Trots det fortsätter musiken.

19.02 Festivalområdet töms. 120 bussar organiseras för att köra folk från området.

23.20 Polisen meddelar att dödstalet fastställts till 18 personer. 16 dog på plats. Två avled senare på sjukhus. Minst 80 uppges ha skadats.

12.47, söndag. Polisen uppger att dödstalet stigit till 19 personer och 342 har skadats.

Källa: Die Welt och Bild