Över 50 döda hittade i massgrav

Har kopplats till mexikanska narkotikakriget

Foto: STRINGER/MEXICO/AP
Här hittades kropparna.
NYHETER

Mer än 50 kroppar har hittats i en massgrav utanför staden Monterrey i norra Mexiko.

De döda har kopplats till det narkotikakrig som pågår i området nära den amerikanska gränsen.

Kropparna hittades invid en soptipp, de flesta djupt nedgrävda och vissa svårt brända. Enligt utredare hade flera av de döda fastbundna händer och märken som tydde på att de torterats. Alla utom två uppges ha varit män, troligen kopplade till mexikanska drogkarteller.

– De flesta av kropparna har tatueringar vilket kan ge oss en indikation på vilken grupp de tillhörde och om de var kopplade till organiserad brottslighet, sade juridiska ombudet Alejandro Garza y Garza enligt BBC.

Smuggelkamp

Kropparna beräknas ha legat i marken i två veckor. Sedan de grävdes upp har frysvagnar transporterats till platsen eftersom de lokala bårhusen inte kan ta hand om alla. Utredare hoppas nu få hjälp av stadens invånare för att identifiera de döda.

Monterrey, Mexikos rikaste stad och industricentrum, har seglat upp som ny skådeplats för den våldsamma konflikten mellan rivaliserande drogkarteller. Kampen står mellan "Gulfkartellen" och "Zetas" om kontrollen över smugglingsvägarna för illegala droger till USA.

Calderons krig

När Mexikos president Felipe Calderon tillträdde i slutet av 2006 drog han i gång ett öppet krig mot drogkartellerna. Han skickade ut tiotusentals poliser och militärer till problemområdena, vilket gjorde att våldet trappades upp. Sedan dess har narkotikakriget skördat omkring 25 000 liv och dödssiffrorna stiger stadigt. Bara de senaste veckorna har två massgravar upptäckts i delstaten Nuevo Leon, där Monterrey är huvudstad.

Senaste exemplet på drogkartellernas brutala våld är förra söndagens mord på 17 personer under en fest i delstaten Coahulia, på gränsen till Texas, USA.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM