Love Parade läggs ner

Stor ilska mot arrangörerna efter tragedin i Duisburg

NYHETER

Den tyska technofestivalen Love Parade läggs ned.

Det stod klart dagen efter katastrofen som krävde 19 festivalbesökares liv i Duisburg.

Ilskan vänds mot arrangörerna och ansvarsfrågan ska nu utredas.

Festivalen, som enligt arrangören Rainer Schaller brukar vara glad och fredlig, slutade i tragedi i går när trängseln utlöste panik bland människor som skulle ta sig igenom en 200 meter lång och 30 meter bred tunnel in till festivalområdet.

"Aggressiv stämning"

För 21-åriga svenskan Julia van den Hoogen blev hennes första festivalbesök en mardröm.

– När vi skulle ta oss ut var vi tvungna att gå igenom en tunnel och där ser vi de här döda människorna ligga där i tunneln. En del var helt övertäckta, döda, andra halvt övertäckta och medvetslösa och man försökte få liv i dem.

Hon vittnar om en aggressiv stämning bland dem som försökte ta sig in på festivalen.

– Många hade druckit och tagit droger och blev väldigt aggressiva när de ville in. Polisen kunde ha fått det mer organiserat.

"Duisburg för litet"

I tumultet som uppstod i tunneln klämdes de 19 människorna, i åldrarna 20–40 år, ihjäl och omkring 340 människor skadades. Ett tiotal uppges ha allvarliga skador.

Det var mot Schaller och hans medarrangörer som ilskan och kritiken vändes på söndagen.

– Skulden för tragedin ska läggas på staden och arrangörerna, sade Rainer Wendt, ordförande i det tyska polisfacket till tidningen Bild.

– För ett år sedan varnade jag för att Duisburg inte var en lämplig plats för Love Parade. Staden är för liten för sådana evenemang, sade han.

"Roskilde en väckarklocka"

Petter Säterhed, som är säkerhetskonsult åt flera svenska festivaler, konstaterar att dödsolyckorna i Hultsfred 1999 och Roskilde 2000 blev en vändpunkt i Norden.

– Det blev en väckarklocka för säkerhetsbranschen, men framför allt för arrangörerna som började ta säkerheten på allvar.

Vad som gick fel i Duisburg är svårt att säga men Säterhed tycker att det verkar som om man inte tagit hänsyn till hur stor publik festivalen lockat tidigare år.

Att låta publikmassan passera genom en tunnel är inte heller det bästa.

– De som är längst fram kan inte kommunicera med dem längst bak, det är upp till arrangören att tänka på, anser Säterhed.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM