Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

”Chauffören räddade oss”

Ludwig Lindström, 18, satt fastklämd i 45 minuter vid olyckan som krävde tre liv

Satt fast Tre spelare satt fastklämda i 45 minuter. ”Det kändes som fem timmar”, säger Ludwig Lindström, 18, som var en av de tre.   Satt fast Tre spelare satt fastklämda i 45 minuter. ”Det kändes som fem timmar”, säger Ludwig Lindström, 18, som var en av de tre. Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON

SKELLEFTEÅ. Resan till höstens första bortamatch blev en skräckupplevelse för Morön BK.

Men alla spelarna överlevde kraschen.

– Busschauffören räddade oss, säger tränaren Gunnar Hellgren.

Utanför klubblokalen i Skellefteå, där Morön BK sent i går kväll höll krismöte för spelare och ledare, berättar Ludwig Lindström, 18, om olyckan där tre personer miste livet och 17 skadades.

– Jag och två kompisar satt längst bak i bussen och blev fastklämda. När vi såg att de andra kunde resa sig och ta sig ut kändes det oerhört jobbigt.

Fastklämd i 45 minuter

De tre spelarna satt fastklämda i 45 minuter innan räddningstjänsten kunde lyfta upp bussen ur diket och få loss dem.

– Det kändes som fem timmar. Foten domnade bort efter en stund och då började jag inbilla mig att de skulle få kapa benet, säger Ludwig Lindström.

När Aftonbladet träffar honom är han fullproppad med Alvedon och har inte ont längre.

– Det var regnigt och dammigt. Folk skrek och det gjorde mer och mer ont i benet för varje sekund. De ville röntga på sjukhuset i Piteå men jag ville bara hem. Vi får se hur det känns i morgon.

15 skadades

Ludwig beklagar ödet för familjen där tre personer dog.

– Det är fruktansvärt tragiskt. Jag vet inte vad jag ska säga mer. Nu hoppas jag att de av mina lagkamrater som fortfarande är kvar på sjukhus blir bra så fort som möjligt.

Av de 25 personer som åkte

i bussen skadades 15. Ingen av dem livshotande, men sent i går kväll var fem av dem fortfarande kvar på sjukhus. En hade flera frakturer, bland annat i armarna, och en annan vårdades för en befarad ryggskada.

– Det är otroligt skönt att det gick så väl som det gjorde ändå, även om några skadade sig ordentligt. Vi kunde ju gått åt hela gänget, säger tränaren Gunnar Hellgren som skrapade upp ryggen och fick bära bandage runt höger överarm.

Vid 20-tiden i går, cirka sex timmar efter olyckan, hade han ännu inte riktigt fått tid att greppa vad som hänt. Han tror dock att stödet finns inom laget.

– Vi var en tajt grupp innan. Men att vara med om nåt sånt här kommer svetsa oss samman ännu mer.

Mitträcke saknades

Lagledaren Bengt-Olof Hedman satt precis bakom chauffören. Han är övertygad om att ett mitträcke hade kunnat förhindra tragedin:

– Jag tittade rakt fram hela tiden. Plötsligt körde en bil ut cirka hundra meter framför oss och körde rakt emot oss. Busschauffören försökte väja men bilen fortsatte utan att försöka bromsa eller svänga undan.

Busschauffören hyllas nu som en hjälte:

– All heder åt honom, han räddade oss, säger Gunnar Hellgren.

Via en representant för bussbolaget hälsar chauffören själv:

– Jag mår bra. Jag är ändå nöjd med att kunna förhindra att det inte gick värre.

Andra svåra olyckor

Maj 2010

   En 77-årig kvinna dör när en buss med 30 personer kör av vägen på Färingsö utanför Stockholm. 22 personer skadas lindrigt.

Februari 2007

   Sex personer dör när två bussar i linjetrafik kolliderar på länsväg 288 i närheten av Rasbo mellan Uppsala och Östhammar.

Januari 2006

   Nio personer dödas när en buss med ett 50-tal ombord kör av motorvägen E18/E20 utanför Arboga, slår runt och hamnar på taket.

Januari 2003

   Sex människor mister livet när en ersättningsbuss för ett inställt tåg kör av vägen mellan Fagersta och Ängelsberg i norra Västmanland.

Juni 2002

   Två barn omkommer när en linjebuss kör in i en skolbuss i Råneå.

September 2001

   Sex personer avlider när en skolbuss med 38 elever kolliderar med en fullastad timmerbil i Indal, norr om Sundsvall.

(TT)

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet