Brandvåg i Eslöv

Tre bränder på drygt en månad

1 av 3
spreds fort SJ:s gamla godsmagasin i Eslöv brann upp i lördags. Den gamla träbyggnaden blev snabbt övertänd och branden spreds till kontors- och affärsdelen. Det är den tredje branden i staden på kort tid och kommunen har utlyst en belöning på 50?000 kronor eftersom ingen ännu har gripits.
NYHETER

ESLÖV. Unga pyromaner tros ligga bakom brandvågen i Eslöv.

I går natt utplånades en djuraffär när det gamla godsmagasinet brann ner till grunden.

– Tur att jag fick ut djuren. Det hade inte varit kul att behöva ringa ägarna och säga att deras djur brunnit upp, säger ägaren Axel Sörensen och klappar marsvinet Andy.

På drygt en månad har Eslöv skakats av tre storbränder som orsakat skador för mångmiljonbelopp. Trots att kommunen utlyste en belöning på 50?000 kronor efter den andra branden har ingen kunnat gripas.

Nära åka fast

Men stan kokar av rykten om att det är olika ungdomsgäng som tävlar om vem som kan anlägga flest och störst bränder.

I lördags kväll kunde gärningsmännen ha åkt fast. En man som bor granne med Östra skolan upptäckte hur två ynglingar var i full färd med att tända på en av skolbyggnaderna.

– Pappa skrek på dem och sen hoppade han över staketet med en spann vatten för att släcka elden, säger grannens son.

Ynglingarna sprang i?väg – och en timme senare gick larmet. SJ:s gamla godsmagasin, ett par hundra meter bort, stod i lågor. Den gamla träbyggnaden brann som fnöske och branden spred sig även till kontors- och affärsdelen i tegel.

Fick evakuera djuren

– Helt plötsligt blev det bråttom att evakuera djuren, säger Axel Sörensen som drivit Djurhörnan i många år.

Akvariefiskarna, några sköldpaddor och en chinchilla som smet ur sin bur blev kvar i lågorna. Nu måste Axel Sörensen avskeda sina tre anställda – några alternativa lokaler finns inte i Eslöv.

– Vi behöver hjälp från allmänheten. Alla observationer från Kvarngatan mellan halv nio och halv tio är viktiga, säger Marlene Lindbäck, inre befäl vid polisen.

FAKTA

Anlagda bränder hittills

6 juni – fritidsgården intill Ekenässkolan.

10 juni – idrottsanläggningen Norrevångshallen.

24 juli – SJ:s gamla godsmagasin.