Tortyrchefen Duch döms till fängelse

Får 30 års fängelse
för 15 000 mord

Foto: AP
Tortyrchefen ”Kamrat Duch” under rättegången 2009.
NYHETER

Den ökände Kaing Guek Eav, kallad Duch, dömdes i dag till 35 års fängelse för tortyr och mord på nästan 15 000 fångar.

I själva verket lär den fruktade chefen för fängelset i Tuol Sleng dock bara avtjäna 19 år.

Foto: ap
Tusentals dödskallar från avrättade i tortyrcentrum Tuol Sleng. Centret tillhör Röda khmererna och ligger i Phnom Penh, Kambodja.

Domen är den första av den FN-stödda domstol som inrättats för att utreda förbrytelserna under Röda khmerernas år vid makten på 1970-talet.

Var fjärde mördades

Minst 1,7 miljoner människor dödades under Röda khmerernas skräckvälde i Kambodja. Mellan 1975 och 1979 miste nästan en fjärdedel av landets befolkning livet av svält, sjukdomar och avrättningar.

Duch var på 70-talet chef för det fruktade fängelset i Tuol Sleng i Kambodjas huvudstad Phnom Penh.

Domslutet är historiskt eftersom han är den första högt uppsatta röda kmeren som döms i Kambodjas FN-understödda domstol för krigsförbrytelser begågna av regimen.

Har erkänt sig skyldig

Under Duchs tid som ledare för fängelset S-21 mördades och torterades tusentals fångar. 67-åringen har erkänt sig skyldig till brotten men bett att få bli frigiven eftersom han suttit så länge i fängelse, elva år.

Åklagaren yrkade ändå på 45 års fängelse. Människorättsorganisationer var nöjda med domen på 35 år men i slutändan kommer antagligen fem år räknas bort för att Duch suttit olagligt fängslad och ytterligare elva år räknas bort för att han samarbetat med rätten.

I själva verket lär fängelsechefen inte avtjäna mer än 19 år.

– Det är tydligt att han aldrig mer kommer att bli en fri man, sade Youk Chhang på Kambodjas dokumentationscenter, en organisation som forskar i brott begågna av Röda kmererna.

ARTIKELN HANDLAR OM