Hayward tvingas lämna vd-posten

NYHETER

Tony Hayward tar konsekvenserna av den stora oljeläckan.

BP:s vd har fått utstå skarp kritik för sitt sätt att hantera efterspelet till katastrofen i Mexikanska golfen – och nu får han lämna posten som vd.

Enligt Sky News får han i stället ansvar för bolagets affärer i Ryssland.

Det har varit på gång i flera veckor.

Enligt Sky News är det nu klart att Tony Hayward, 53, avgår som vd för oljejätten BP. De senaste dagarna har Hayward suttit i intensiva förhandlingar med företaget om villkoren för sin avgång. Det officiella beslutet väntas att tillkännagivas när bolagets styrelsemöte är färdigt, och Hayward väntas få ta över ansvaret för BP:s affärer i Ryssland.

I morgon tisdag kommer BP:s halvårsbokslut. Att Hayward avgår nu ses som ett försök av BP att vända blad och gå vidare efter de senaste månadernas turbulens.

Flera klavertramp

Tony Hayward fick skarp kritik för flera uttalanden han gjorde under veckorna efter explosionen på oljeplattformen Deepwater Horizon den 20 april, som dödade 11 människor. Det största klavertrampet var när han i en intervju sa "jag vill bara ha mitt liv tillbaka", vilket av många sågs som respektlöst mot alla de som drabbats av oljespillet. Han försökte även tona ner naturkatastrofens omfattning - det största oljeläckaget i USA:s historia - genom att påpeka att Mexikanska golfen är ett "stort hav".

Arbetet fortsätter

Sedan den 15 juli har läckan varit inkapslad, men arbetet är långt ifrån klart. BP förbereder just nu arbetet med att börja borra två ventilhål för att stabilisera trycket i källan och få slut på läckaget helt och hållet. Detta arbete har precis återupptagits efter att det tropiska ovädret Bonnie har upplösts i ett lågtryck.

Enligt BBC är det troligt att Tony Hayward kommer att ersättas av amerikanen Robert "Bob" Dudley, som sedan en tid varit huvudansvarig för upprensningen av oljan.

Jon Forsling