Rekordlånga köer för körkortsbesked

Mikael har väntat
i över tre månader

NYHETER

Handläggningstiderna är för långa och åtkomsten nästan obefintlig – åtminstone om man får tro minst 50 arga svenskar.

Anmälningarna har haglat mot transportstyrelsen, som nu ska utredas av JO.

– De tar ingen hänsyn till mig och mina problem, säger Mikael Persson som väntat på besked i tre månader.

Mikael Persson har väntat på besked i tre månader.

Mikael Persson är en av minst 50 personer som anmält Transportstyrelsen i år. Han har väntat i över tre månader på att få besked om han ska få tillbaka sitt körkort eller inte. Då han är busschaufför har han inte kunnat jobba sedan han 2006 svimmade och stukade armen och en läkare då misstänkte att han drabbats av epilepsi.

Nu fyra år senare har han dock friskförklarats och misstankarna om epilepsi är avskrivna – och han vill kunna börja jobba igen. Därför skickade han för tre månader sen in sin ansökan till Transportstyrelsen.

– Jag flyttade hit till Borås från Skåne 2006 för att jobba, men det här har lett till att jag mist mitt arbete. Nu har jag papper på att jag är frisk men handläggningen drar ut på tiden. Jag anser mig inte vara arbetslös utan arbetsförhindrad, säger Mikael Persson till Aftonbladet.

Strömmat in anmälningar

Han är inte heller ensam om att uppleva Transportstyrelsen som långsam. Anmälningarna till Justitieombudsmannen, JO, har strömmat in och man har upprättat ett initiativärende.

– När vi får in många ärenden om samma sak gör man det för att förenkla handläggningen och beslutet blir att gälla alla anmälare. Och vi har haft ett ganska stort antal anmälningar som handlar om handläggningstider och svårigheter att få kontakt med handläggare, säger Agneta Lundgren, byråchef hos JO Hans-Gunnar Axberger.

Och på Transportstyrelsen är man medvetna om problemen som funnits ända sedan de tog över ansvaret om körkortshantering från länsstyrelserna vid årsskiftet.

– Det är jättetråkigt. Vi är medvetna om att vi inte kunnat leva upp till förväntningarna som vi borde ha gjort. Men vi försöker verkligen hitta lösningar och har tagit in extra folk, arbetat övertid och gjort förbättringar i systemet, säger Solweigh Höög-Persson sektionschef för Transportstyrelsen i Mariestad.

Lugnar inte Mikael

Men att Transportstyrelsen känner till problemen är inget som lugnar Mikael Persson – och de många andra som anmält dem.

– Jag har flyttat 30 mil för att få jobba, och har nu gått igenom en lång procedur för att få tillbaka körkortet. Jag tycker det är oförskämt att låta folk vänta så länge när det gäller en försörjning. Det är mitt arbete och min inkomst det handlar om. De tar inte hänsyn till mig och mina bekymmer, säger Mikael Persson.