Fängelseskandal i Mexiko

Fångar proteserade mot behandlingen av fångvaktare och fängeslechef

NYHETER

Fångvaktare och fängelsechefen på ett mexikanskt fängelse anklagas för att ha släppt ut fångar för att genomföra narkotikarelaterade vedergällningsmord.

På måndagen protesterade dussintals fångar på fängelsets tak mot anklagelserna.

Vid mördandet använde fångarna fångvaktarnas vapen, bland annat mördade de 17 personer på en fest i delstaten Coahulia innan de återvände till sina celler, enligt uppgifter från riksåklagarens kontor.

Krävde besök

Fångarna hade samlats på taket i fängelset i Gomez Palacio, delstaten Durango, samtidigt som 60 familjemedlemmar protesterade utanför.

De krävde att fängelsets direktör, som gripits misstänkt för att ha tillåtit fångarna att döda, kommer tillbaka. De kräver också att de åter få ta emot besök, vilket soldater och polis stoppat, sade en av fångarna.

De försökte också förhindra förflyttning av högriskfångar, vilket myndigheterna hotat med efter avslöjandena som chockerat många i Mexiko. Myndigheterna har inte lämnat några detaljer om fångar som anklagats för att ha genomfört tre massakrer som krävt 35 liv i staden Torreon i år, i närbelägna delstaten Coahulia.

Krig mot drogkarteller

De har uppgett att en knarkliga varit inblandad.

När Mexikos president Felipe Calderon tillträdde i slutet av 2006 drog han i gång ett öppet krig mot drogkartellerna. Han skickade ut tiotusentals poliser och militärer till problemområdena, vilket gjorde att våldet trappades upp. Sedan dess har narkotikakriget skördat omkring 25 000 liv och dödssiffrorna stiger stadigt.

TT-AFP