USA:s farligaste sexbrottslingar

NYHETER

De har våldtagit, misshandlat och slagit ihjäl sina offer.

Flera har gäckat polisen i årtionden.

Här är USA:s sju mest jagade sexbrottslingar.

Paul Jackson.

Det är 20 år sedan 16-åriga Andrea Hall sprang in på polisstationen i Hillsboro i den amerikanska delstaten Oregon.

I flera dagar hade hon varit fastkedjad i ett hus och fått utstå otaliga våldtäkter, slag och sparkar. Nu hade hon äntligen lyckats fly undan sina plågoandar.

Spårlöst borta

Det var Paul Jackson och halvbrodern Vance Robert, båda från trakten, som hade kidnappat henne tillsammans. I deras hus hittade polisen bevis för övergrepp på fler kvinnor.

Men bröderna var spårlöst borta.

Åren gick, och det skulle dröja ända till 2006 innan något hördes från dem igen.

108 års fängelse

Då dök plötsligt Vance Roberts upp på polisstationen i Hillsboro och gav upp frivilligt. Han dömdes till 108 års fängelse för bland annat kidnappning och våldtäkt. Ett liknande straff väntar brodern Paul om polisen får tag på honom.

Med hjälp av FBI har ABC News tagit fram en lista på de sju farligaste sexbrottslingarna på fri fot – och Paul Jackson är en av dem.

"Lever som vanliga människor"

David Harlow är chef över den enhet vid den amerikanska polisen som spårar sexförbrytare. Enligt honom är den här typen av brottslingar extra svåra att hitta.

– De kan verka harmlösa och lever troligen som vanliga människor. De får folk att anförtro sina barn åt dem, och utsätter sedan barnen för övergrepp, säger David Harlow till ABC News.

Bara under förra året spårade enheten upp 20 000 brottslingar på flykt.

Men Paul Jackson har de inte lyckats hitta – än.

Gymnastikläraren James Bell flydde från Rhode Island 2004 där han anklagades för sju fall av sexuella övergrepp mot barn. 56-åringen ska ha förgripit sig på tre flickor i åldrarna 9-13 år då han jobbade på YMCA (KFUM i Sverige). Han skulle varit med på en första domstolsförhandling, men försvann. Bell efterlystes först i delstaten, men sedan 2006 jagas han av polisen i hela USA.

Iriana DeJesus var fem år gammal när hon försvann i Philadelphia i juli 2000. Efter en tids sökande hittades flickans döda kropp. Hon hade blivit våldtagen och misshandlad. Förövaren var okänd, men polisen säkrade DNA-spår från honom. Sju år senare fick polisen en DNA-träff i en ny utredning gällande förfalskning, där Alex Flores var huvudmisstänkt. Han är nu misstänkt även för mordet på femåringen. Flores är fortfarande på fri fot.

Daniel Hiers är en 37-årig före detta polis från South Carolina. Han greps för att ha antastat en elvaårig flicka som han mötte på en karateklubb. Hiers dök aldrig upp till domstolsförhandlingarna. I stället hittades hans fru mördad i parets hem. Hiers bil hittades nära gränsen till Mexiko, dit polisen tror att han har flytt.

Elby Hars från South Carolina har suttit i fängelse för att ha antastat sin egen dotter. Efter att ha släppts använde han dottern för att hitta andra unga flickor, menar polisen. Han misstänks för flera övergrepp och är på fri fot sedan 2000. Dottern sitter i fängelse för medhjälp till flera brott som hennes pappa begått.

Han jobbade som coach för unga basebollspelare och var en respekterad medborgare i Fairfax. Men i maj förra året greps John Hamilton efter att en 24-årig man anmält honom för en våldtäkt tolv år tidigare. Under utredningen trädde ytterligare två offer fram, båda pojkar. Hamilton saknas sedan oktober 2009 då rättegången mot honom skulle inletts.

Frederick McLean, tidigare medlem i Jehovas vittnen, misstänks för övergrepp på minst åtta flickor. McLean ska ha använt sig av sin status inom sin församling för att komma åt unga flickor. Det yngsta av offren ska bara ha varit fem år gammal då brottet begicks. Frederick McLean försvann 2004 efter att en 18-årig kvinna anmälde honom för sexbrott. Han sågs senast i San Diego.