Mattias Flink släpps om fem år

NYHETER

Mattias Flink dömdes till livstids fängelse för att ha mördat 7 personer och skadat 3 med en AK 5:a i juni 1994. I dag fick han sitt straff tidsbestämt till 32 år vid Örebro tingsrätt.

Det innebär att han kan vara en fri man om 5 år.

Foto: Conny Sillén/Scanpix

Enligt Kriminalvårdens yttrande har Mattias Flink uppvisat ”exemplarisk skötsamhet”, bland annat under de 30 permissioner med övernattning som han haft sedan 2007.

Han ska även ha ”gjort vad han kunnat för att främja sin anpassning till samhället”". Det är några av de skäl som ligger till grund för beslutet att tidsbestämma livstidsstraffet.

32 års fängelse

Men att tingsrätten sätter straffet till 32 års fängelse innebär att den inte följer Högsta domstolens praxis om att straffvärdet för mord ska ligga mellan 18 och 24 år. Det beror på att brottet ses som särskilt grovt.

Mattias Flink har nu avtjänat 16 år. Om han fortsätter att sköta sig kommer han att friges villkorligt efter två tredjedelar av strafftiden, alltså när han avtjänat 21 år i fängelset. Det betyder att han är ute om fem år.

Dricker inte alkohol

Enligt dagens beslut från Örebro tingsrätt har Mattias Flink inte druckit en droppe alkohol sedan händelsen. I förhör har han sagt att han inte känner något ”sug efter alkohol” och att det är hans ”moraliska ansvar att hålla sig nykter”.

Han ska dock inte ha haft alkoholproblem vid tiden för morden, men han använde alkoholen som självmedicinering.

Låg återfallsrisk

En ansökan om tidsbestämning avslogs 2008 i både tings- och hovrätten, trots att Rättsmedicinalverket även då bedömde återfallsrisken som mycket låg. Orsaken till att man då avslog ansökan var att man ansåg brotten vara för grova för att straffet skulle kunna tidsbestämmas.

Det var en lördagnatt i juni 1994 som Mattias Flink, kraftigt berusad, hämtade en AK 5:a, efter att ha varit i bråk med bland annat sin flickvän på en krog i Falun. Vapnet använde han sedan till att mörda sju personer med.