Åklagaren vill neka Flink frigivning

Mattias Flink fick livstidsstraffet tidsbestämt till 32 år

NYHETER

För tre veckor sedan fick Mattias Flink sitt livstidsstraff tidsbestämt efter drygt 16 år.

Men åklagaren vill att Flink ska vara kvar i fängelse.

Foto: Conny Sillén/Scanpix

Straffvärdet för sju mord och tre mordförsök är avsevärt högre än de 32 år som Örebro tingsrätt kom fram till att Flinks straff kunde bestämmas till, skriver vice chefsåklagare Laila Bagge i sitt överklagande till Göta hovrätt.

Tidsbestämningen på 32 år innebär med reglerna om villkorlig frigivning att Flink skulle bli en fri man om fem år, alltså sommaren 2015. Det var andra gången som Flink ansökte om att få straffet tidsbestämt.

Åklagaren håller i sin inlaga med tingsrätten om att Flink skött sig exemplariskt i fängelset, att han arbetar för att anpassa sig och att det inte finns någon risk för att han återfaller i brott. Det är bara antalet mord som gör att åklagaren inte vill att Flink ska släppas fri.

Extremt allvarliga brott

Exakt hur många år man på åklagarmyndigheten vill ha Flink inspärrad vill man inte ange.

– Det ska ju domstolen bedöma. Men vi anser att man bör avvakta eftersom det rör sig om så extremt allvarliga brott, unika i Sverige, säger chefsåklagare Ulf Stålhane till TT.

TT: Det finns väl knappast någon livstidsfånge som skött sig så väl i fängelset, ska han inte få en chans då?

– Vi ser bara till gärningen och vill gärna att en högre instans utformar någon sorts praxis, säger Stålhane.

Fyra fick längre straff

Mattias Flinks advokat Johan Eriksson är kritisk.

– Jag tycker det är dumheter. Åklagaren yrkade vid förhandlingen att min klient skulle få ett straff som avsevärt översteg 24 år, den högsta gräns som Högsta domstolen slagit fast för brott med särskilt försvårande omständigheter. Och hon fick som hon ville, det blev ytterligare åtta år, säger Eriksson.

Tidigare har bara fyra personer i Sverige fått längre tidsbestämda straff än Mattias Flink.

FAKTA

Dödsskjutningarna i Falun

I juni 1994 sköt 24-årige fänriken Mattias Flink ihjäl sju personer och skottskadade tre i närheten av Dalregementet i Falun där han var förlagd. Han hade bråkat med sin flickvän och var kraftigt berusad när han avlossade 51 skott med sin AK 5.

Flink dömdes till livstids fängelse för sju mord och tre mordförsök.

Flink, i dag 40 år gammal, sitter på den slutna anstalten Beateberg söder om Stockholm.

Det här var andra gången som Mattias Flink ansökte om tidsbegränsat straff. Förra gången, 2008, avslog både tingsrätten och hovrätten hans ansökan. Också Högsta domstolen avslog då hans begäran om resning. (TT)

TT