Två döda på Kebnekaise

De överlevande
förda till sjukhus

Foto: Fredric Alm
NYHETER

Två personer har dödats av nedfallande klippblock på en glaciär vid Kebnekaise.

Enligt polisen tillhör de omkomna grupp med fem personer från Finland som befann sig på glaciären för att klättra.

De avlidna är en man född 1982 och en kvinna född 1987 – och de chockade kamraterna har förts till sjukhuset i Kiruna.

De två personerna var tillsammans med en större grupp när olyckan inträffade på Storglaciären i Pallins Korridor. Larmet kom till polisen klockan 12.42.

– Vi fick in larmet från några i gruppen som var på väg upp på fjället. De hade sett hur två personer ramlat ner därifrån och att de verkade allvarligt skadade, säger Roger Jönsson, informationschef vid Norrbottenspolisen.

Finska medborgare

Vid 15.45 fick polisen återigen kontakt med gruppen och då bekräftades att två personer avlidit.

– Det är ett replag på fem personer som klättrat och två av dem träffades av fallande stenar. Det var tvåan och trean i gruppen som träffades, säger Erik Johansson, vakthavande befäl vid polisen i Norrbotten.

De två avlidna är två finska medborgare – en man född 1982 och en kvinna född 1987. Deras anhöriga ska vara underrättade.

Trots det dåliga vädret gjorde räddningsinsatsen ett försök att med helikopter ta sig till platsen från Nikkaluokta, en resa på tre mil.

– Vi har tre stycken i replaget att ta hand om. Helikoptern ska försöka flyga så långt upp i dalen det går, säger Erik Johansson.

Vid 18.30-tiden hade räddningshelikoptern tagit sig till platsen i Tarfala-området där de tre klättringskamraterna fanns. Helikoptern vände sedan om tillbaka till Nikkaluokta och de tre överlevande klättrarna har förts till sjukhuset i Kiruna.

Räddningsinsatsen på Kebnekaise har avslutats.

Glaciärtätt område

På Kebnekaise finns Sveriges tätaste koncentration av glaciärer. Ett 40-tal glaciärer ligger inom ett ganska litet område.

Storglaciären ligger på bergets östra sluttning. Den är cirka 3,5 kilometer lång och har en yta på 3,1 kvadratkilometer. Vid fjällstationen vid Kebnekaise är det just nu mellan 5 och 10 grader och dimma.

Det är just nu högsäsong för turister och klättrare i området.