Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Varför har det här blivit en så stor nyhet?

Experter reder ut frågetecknen kring Wikileaks

heta scoop De hemliga dokumenten som publicerats på Wikileaks har redan gett upphov till nyheter runt om i världen. Sajtens grundare Julian Assange håller upp en förstasida.   heta scoop De hemliga dokumenten som publicerats på Wikileaks har redan gett upphov till nyheter runt om i världen. Sajtens grundare Julian Assange håller upp en förstasida. Foto: afp

   En gigantisk läcka som kan förändra kriget i Afghanistan.

   Här reder experterna ut det viktigaste om Wikileaks-härvan.Varför har det här blivit en så stor nyhet?

– Läckans omfattning är så oerhört stor. Samtidigt som den innehåller mycket obekväm läsning om misstag som det amerikanska försvaret gjort och civila dödsoffer. Dessutom kommer den olägligt, i en tid när allt fler länder indikerar att de vill dra tillbaka sina trupper, säger Magnus Ranstorp, forskare och terrorexpert på Försvarshögskolan.

– Det mest anmärkningsvärda är att dokumenten över huvudtaget har läckt. När länder delar information i den här typen av operationer måste de kunna lita på att den hålls hemlig. Samtidigt är det inte så förvånande. Försvarshemligheter har läckt i alla tider, till exempel under Vietnamkriget, säger Johan Tejpar, Afghanistanexpert på FOI.Visste man inte att civila afghaner dödades innan?

Magnus Ranstorp.   Magnus Ranstorp. – För oss som jobbar med det här är inte anmärkningsvärt att civila dödas sida vid sida med talibaner. Men det ger en mycket mer kaotisk bild av kriget än vad Obamaadministrationen skulle önska, säger Magnus Ranstorp.Hur stort problem är det här för Obama?

– Det är framför allt ett stort irritationsmoment. Vissa menar att det kommer att skapa jätteproblem, men jag tror han kommer att rida ut det. Det finns en kärna i den amerikanska allmänheten som tycker att landets soldater ska vara kvar till dess att de något så när har fått bukt med terrorismen och narkotikaflödet, säger Ranstorp.


Var uppgifterna om svenska soldater hemliga?

– Nej, inte på det stora hela. Även om det så klart kan finnas enstaka incidenter som inte inte rapporterats, säger Magnus Ranstorp.


Kan det påverka svenskarnas säkerhet?

– Det är svårt att se. Informationen är inte särskilt uppseendeväckande, säger Johan Tejpar.


Påverkar det här kriget mot talibanerna?

– Jag kan tänka mig att opinionen påverkas vilket leder till starkare påtryckningar att vissa länder ska dra tillbaka sina soldater snabbare än tänkt, säger Tejpar.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet