Miljoner på spel

Strid om stor tavelsamling – nu säljs den på Stockholms auktionsverk

Foto: felipe morales
”det är bo siesjös egendom” Bo Siesjö, 80, (till vänster) har en stor konstsamling som ska säljas på Stockholms auktionsverk. Bo står under förvaltare och har inget att säga till om. Enligt hans advokat har förvaltaren tagit undan vissa verk och placerat dem hos barnen, något han menar att förvaltaren inte har rätt till.”Det är Bo Siesjös egendom, som tagits i från honom”, säger advokaten Bo Göran Persson (till höger).
NYHETER

Hjärnforskaren Bo Siesjö har mot sin vilja placerats på demensboende.

Nu säljer Stockholms auktionsverk hans konstsamling – värd många miljoner.

Utan att Siesjö har något att säga till om.

Professor Bo Siesjö, 80, har vigt sitt liv åt hjärnforskning. Samtidigt har han varit en passionerad konstsamlare.

För något år sedan blev han ställd under förvaltare. Det bedömdes att han inte kunde vårda sig själv och sin egendom.

Därefter har det mesta gått snett, enligt hans advokat Bo Göran Persson.

Förvaltaren har sålt Siesjös bostadsrätt, vilket gjort att han står utan fast bostad. Snart ska även konstsamlingen säljas. Bo Göran Persson hävdar att förvaltaren tvärtemot sitt uppdrag prioriterar arvingarnas intressen.

–?Bo Siesjö har drabbats av en hjärnskada, säger han. Men jag menar att han är fullt klar och redig. Det kanske är väsentligt för honom att ha en förvaltare ändå, men problemet är att den nuvarande förvaltaren inte är bra.

”Det är hans egendom”

Enligt advokaten har förvaltaren tagit undan vissa verk och placerat dem hos barnen, något han menar att förvaltaren inte har rätt till.

– Det är Bo Siesjös egendom, som tagits i från honom.

Bo Siesjö hade även konst i sin tillfälliga bostad. När han och hans fru kom tillbaka efter en utflykt till Stockholm ska fyra tavlor och tre skulpturer ha varit borta.

– Sedan fick jag reda på av förvaltaren att de fanns hos min dotter, säger Bo Siesjö. Vid ett annat tillfälle har förvaltaren själv tagit 19 av målningarna som ställdes ut i Ystad och distribuerat till mina barn.

Bo Siesjö berättar att han från början inte tänkt sälja en enda tavla från utställningen. Senare bestämde han sig för att tala med Stockholms auktionsverk om en eventuell försäljning av vissa verk.

Försöker byta förvaltare

– Sedan gav sig förvaltaren in i spelet tillsammans med ett par av mina barn. Och då började de direkt förhandla med Stockholms auktionsverk utan att jag över huvud taget var inblandad. Trots att jag är den enda som kan den här konsten.

I dag vet han inte var tavlorna – värda mellan 10 och 15 miljoner – är. Men i slutet av september ska flertalet säljas på Stockholms auktionsverk.

Bo Siesjö och hans advokat har vänt sig till Lunds tingsrätt för att få byta förvaltare, men fick bakslag i mitten av juni. När de överklagade beslutet beviljade hov-rätten inte prövningstillstånd. Nu ligger ärendet hos Högsta domstolen.

– Jag tycker det är mycket anmärkningsvärt att överförmyndarnämnden i Lund låter förvaltaren hållas, säger Bo Göran Persson.

Bo Siesjös förvaltare säger till Aftonbladet att anklagelserna mot honom är grundlösa:

– Det har till och med tingsrätten konstaterat. Jag bevakar hans intressen till 100 procent. Överförmyndarnämnden håller också med mig.

– Bo Siesjö bor på ett demensboende och är i behov av mycket kvalificerad omvårdnad, det har även experter i en second opinion kommit fram till.

”Han godkände försäljning”

Förvaltaren uppger att Bo Siesjös samling består av 348 verk, varav alla utom 19 nu ska säljas.

– De 19 tavlorna är deponerade hos barn för att de inte bedöms kunna säljas för närvarande. Och det finns samtycke från överförmyndarnämnden, säger han.

Förvaltaren uppger att Bo Siesjö själv har velat sälja samlingen.

– Han godkände det själv, men på grund av ohälsa har han ändrat sig i dag. Men om vi bryter avtalet kan Stockholms auktionsverk komma med miljonbelopp i skadeståndskrav.