Jorden kan gå under – om bara 172 år

549 meter tjock
asteroid på väg

NYHETER

Många har spått jordens undergång.

Här är ytterligare ett årtal att hålla reda på: 2182.

Då kan jorden kollidera med en 549 meter tjock asteroid – och utplåna allt liv.

Spanska forskare går nu i Nostradamus fotspår och spår jordens undergång. Stenbumlingen som kan ta död på alla människor och allt liv har döpts till det snärtiga namnet 1999 RQ36, skriver SvD.

Kilometerhög tsunami

Risken att asteroiden kolliderar med jorden är visserligen bara en på tusen, men ett nedslag skulle kunna orsaka 1 000 meter höga tsunamivågor och bilda ett dammoln som fyller atmosfären.

– Spelar du på lotteri? Risken är fortfarande liten. Det är fortfarande 999 chanser på tusen att den inte träffar jorden, säger Maria Eugenia Sansaturio vid universitetet i Valladolid till SvD.

Nämnda asteroid har nu tagit över förstaplatsen som den himlakropp som är farligast för livet på jorden och petat ner asteroiden Apophis till en andraplats. Apophis passerar ytterst nära jorden 2029 riskerar då att träffa uppskjutna satelliter, men risken att den ska frontalkollidera är ynka en på 250 000. En sammanstöt med Apophis skulle innebära en katastrof jämförbart med 65 000 Hiroshimabomber.

Måste agera i förväg

Beräkningarna anses vara tillförlitliga och forskarna har som underlag använt 290 teleskopobservationer och 13 mätningar med radar.

– Vi måste nu följa detta objekt mycket noga. Om man kommer fram till att risken är för stor är det klart bäst att agera minst 100 år i förväg eftersom det då krävs mycket mindre energi för att rucka himlakroppen ur sin bana, Maria Eugenia Sansaturio.

FAKTA

Så sannolikt är det att du

Vinner på Lotto:

1 på 8 347 680

Vinner Drömvinsten på Lotto:

1 på 336 000 000

Får Yatzy i ett slag:

1 på 1 296