Churchills löständer sålda för 168 000

Foto: afp
Klassiska - och dyra - tänder...
NYHETER

Ett par löständer som tillhört den brittiske nationalhjälten Winston Churchill har sålts på auktion.

Priset: 168 000 kronor.

Foto: AP
Winston Churchill.

Att löständer kan vara dyra vet alla som behövt dem. Men den framlidne brittiske premiärministern och krigshjälten Winston Churchills tandproteser tar nog rekordet.

På torsdagen klubbades en uppsättning övertänder för inte mindre än 23 700 dollar, vilket motsvarar ungefär 168 000 kronor.

Skulle dölja läspning

CNN rapporterar att löständerna är specialbyggda för att dölja Churchills naturliga läspning och samtidigt framhäva hans karaktäristiskt sluddriga tal.

Enligt auktionshuset ska Churchill ha levt i ständig skräck att tappa bort sina löständer och därför anförtrott sin sekreterare med en extra uppsättning som alltid skulle finnas i närheten.

Ville adla tandläkaren

Enligt BBC är köparen är samlare från Gloucestershire, och säljaren ingen annan än Nigel Cudlipp, son till Churchills tandläkare Derek Cudlipp.

Anledningen till att Churchill behövde löständer var att han ända sedan barndomen lidit av dåliga tänder och tandkött. Senare i livet nominerade ansökte han att få sin tandläkare adlad.

Saker som tillhört Churchill brukar för övrigt klubbas dyrt på auktion. För inte så länge sedan såldes en askkopp och en halvrökt cigarr för närmare 50 000 kronor styck.