Isbjörn anföll norrman som tältade

1 av 3 | Foto: Arild Lyssand/Sysselannen
Isbjörnen vägde 370 kilo och var 2,7 meter lång.
NYHETER

Alla som tältar i Arktis har en mardröm.

I dag blev den verklighet.

Norrmannen Sebastian Plur Nilssen låg och sov när en stor och arg isbjörn plötsligt slet ut honom från tältet.

Nilssen och hans vän Ludvig Fjeld, 22, ville bli först i världen att paddla runt de fyra stora öar som utgör ögruppen Svalbard. Äventyret blev på torsdagen mer dramatiskt än någon av kamraterna hade önskat.

Tidigt på morgonen drog en ilsken isbjörn ut Sebastian Nilssen från tältet och släpade iväg med honom ett 40-tal meter längs stranden.

Sköt björnen

Ludvig Fjeld rusade då genast upp och avlossade flera skott mot björnen. Isbjörnen släppte då sitt byte, men Fjeld fortsatte att skjuta tills björnen låg död på marken, rapporterar norska tidningen VG på nätet.

En räddningshelikopter ryckte ut och förde den medvetslöse och sargade Nilssen till sjukhus. Han vårdas nu med svåra skador i huvudet, nacken och på överkroppen.

Ludvig Fjeld berättade för polisen att de låg och sov när björnen sträckte sig in i tältet och fick tag i Nilssens överkropp.

Kände till farorna

De båda kamraterna har varit på expedition sedan den 5 juli och var väl medvetna om riskerna med isbjörn. På sin blogg har de tidigare rapporterat om isbjörnar de sett och vilka försiktighetsåtgärder de vidtagit.

– De var mycket väl förberedda för de villkor som gäller där uppe. Innan de for sade de att isbjörnen var det största hotet, säger Baard Haaken, en vän till kanotisterna till VG.

De norska myndigheterna på Svalbard uppskattar att det finns omkring 3 000 isbjörnar på öarna.