Knarkkartellens ledare Ignacio Coronel dödad

Foto: SCanpix/AFP
Presskonferens  Mexikanske biträdande försvarsministern Edgar Villanueva håller presskonferens gällande dödsskjutningen av Ignacio "Nacho" Coronel.
NYHETER

En av narkotikakartellen Sinaloas främsta män, Ignacio "Nacho" Coronel, 56, är död.

Han dödades i en razzia, uppger den mexikanska regeringen till AFP.

Beskedet klassas som en ”triumf” i president Calderons krig mot narkotikan.

Den mexikanska armén genomförde en razzia i en förort till Guadalajara i västra Mexiko i går.

– Knarkkartellen Sinaloas ledare Ignacio "Nacho" Coronel försökte fly och öppnade eld mot soldaterna. När de besvarade eldgivningen dödades knarkkungen, sade biträdande försvarsministern Edgar Luis Villegas på en presskonferens sent i går kväll.

Klassas som triumf

Coronel har under lång tid dominerat produktionen och handeln med metamfetamin och kokain i området och räknas som en av Sinaloakartellens ledares, Joaquin "El Chapo" Guzmans, främsta män.

Både USA:s och Mexikos regering har utfärdat arresteringsorder för honom och dödsbeskedet klassas som en triumf i president Felipe Calderons fyraåriga krig mot narkotikan.

15 döda påträffade

Bara ett par timmar efter beskedet om att Coronel dödats hittades 15 döda längs en landsväg från Ciudad Victoria till Matamoros, nära den amerikanska gränsstaden Brownsville i Texas.

Enligt myndigheterna hade offren ögonbindlar och bundna händer. Kropparna hade också synliga tecken på tortyr.

Stänger kontor

USA meddelade i går att landet – på obestämd tid – stänger sitt konsulat i Ciudad Juarez på andra sidan gränsen från El Paso i Texas.

Det är inte första gången som konsulatet stängs. I mars skedde det under ett par dagar efter att tre amerikaner, med koppling till konsulatet, mördats av knarkkartellerna.

6 000 döda

Ciudad Juarez har blivit en av världens mest våldsamma platser. Under två och ett halvt år har omkring 6 000 människor dödats när knarkkartellerna slagits om kontrollen över knarkhandeln i området.