Lindberg bevakas för sin egen säkerhet

Riskerar fängelse för grov våldtäkt, koppleri och sexköp

Foto: Per-Olof Sännås
Den förre polischefen Göran Lindberg får i dag sin dom.
NYHETER

Den förre polischefen Göran Lindberg, som i dag får sin dom, har rasat i vikt och mår psykiskt dåligt.

På häktet har säkerheten skärpts för att han inte ska skada sig själv, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– De tittar till honom en gång i kvarten, säger Leif GW Persson.

Foto: Scanpix
Göran Lindberg under sin tid som ansedd polis.

Tiden i häktet har tärt på den förre polischefen. Avmagrad och kutryggad har han medverkat vid den stängda rättegången.

Enligt uppgifter till Aftonbladet finns indikationer på att det är fara för att han ska ta sitt liv. Säkerheten kring honom är därför extra skärpt.

Han misstänks för tio fall av koppleri, tre våldtäkter, en grov våldtäkt och flera fall av sexköp. Åklagaren har yrkat på åtta års fängelse. Lindberg har erkänt att han köpt sex, men nekar till våldtäkt och koppleri.

– Det är trixigt ur bevissynpunkt, men jag tror att han döms till några års fängelse, säger Leif GW Persson.

Köpte sex under flera år

De misstänkta sexköpen och våldtäkterna har ägt rum under flera års tid. Flera av dem så sent som i januari 2010 då han bland annat misstänks för att ha våldtagit en kvinna och tagit strypgrepp på henne.

Bland bevisen finns telefonavlyssningar, DNA-prov, vittnesuppgifter och sms-trafik.

Lindberg träffade de flesta kvinnorna på en telefonlinje där han övertalade dem att sälja sex till honom. Det var också där han fick kontakt med flera av de män som han sedan förmedlade sina egna sexkontakter till. Ibland ville han titta på – ibland ville han ha gruppsex, enligt åtalet.

Riskerar fängelse

Ett av offren är en 17-årig flicka som enligt åtalet våldtogs på en konferensanläggning utanför Stockholm den 31 januari 2007 . Flickan utsattes för "grovt sadistiskt våld som medfört fysiska skador".

Hon grät och var uppriven när hon en timme senare polisanmälde våldtäkten.

Enligt Leif GW Persson är straffvärdet för brotten 16 års fängelse. Tingsrätten skulle kunna höja straffet, även om det är ovanligt.

Om han döms till fängelse hamnar han troligen på en särskild avdelning för sexförbrytare på Norrtäljeanstalten, tror Leif GW Persson.

– Jobbigare än så här kan man knappast ha det med hans bakgrund. Det blir ruggigt för honom att hamna på samma anstalt som Hagamannen och Anders Eklund, säger han.

Greps i Falun

Den förre polischefen Göran Lindberg, 64, greps den 25 januari i år på en bensinstation i Falun. Han hade tagit bilen till Falun för att där träffa en 14-årig flicka som han fått kontakt med via en telefonlinje. I telefonsamtal och sms hade han kallat sig hennes "pappa" och velat att hon skulle lyda honom, har hon berättat i förhör. Han tjatade på henne att träffa honom för att ha sex.

När han greps bar han en väska med sexleksaker och viagrapiller.

Sedan flera månader pågick en spaningsinsats mot Lindberg som hade kodnamnet "Operation Värdegrund". Värdegrund som var ett av Göran Lindbergs egna ledord i sina föreläsningar och sitt arbete för jämställdhet och respekt under sin karriär.

I dag klockan 11 meddelar Södertörns tingsrätt vilka av de 23 åtalspunkter Lindberg kommer att dömas för.