Detta har hänt i Lindberg-fallet

Foto: Polisen
Här krackelerar bilden Göran Lindberg, före detta länspolismästare och rektor på Polishögskolan, får i dag sin dom. Han är åtalad för bland annat, koppleri, våldtäkt och förberedelse till grov våldtäkt på barn. Bilden är tagen ur polisens förundersökning, när Lindberg är på väg till ett planerat möte med en 14-årig flicka.
NYHETER

Klockan elva i dag kom domen.

Göran Lindberg döms till sex år och sex månaders fängelse.

Aftonbladet har kartlagt den förre länspolismästarens väg från polishusets finare rum – till dess häktescell.

28 juli 2009. En 60-årig miljonär, som agerat hallick och arrangerat gruppsexträffar, lockas till en lägenhet i Bredäng med löfte om sex med en 18-årig kvinna. Men i stället misshandlas han och faller sedan ut från balkongen och avlider. En 39-årig man åtalas för mord, men frias och döms i stället till två års fängelse för misshandel. Två kvinnor som finns i lägenheten döms för olaga frihetsberövande. En av dem, en 29-åring, ska ha ingått i 60-åringens nätverk med kvinnor och tvingats till förnedrande sex med flera män.

15 augusti 2009. Mannens mobiltelefon leder polisen till ett nätverk för sexuella förbindelser. Flera telefonnummer hittas - bland annat ett till Göran Lindberg. Citypolisens människohandelsgrupp får upp ögonen på polischefen.

30 september 2009. Göran Lindberg lämnar in en ansökan om pensionsavgång.

2 oktober 2009. Åtal väcks i utredningen runt den 60-årige hallickens död. Utredningen som innehåller Göran Lindbergs namn och telefonnummer blir därmed offentlig.

1 december 2009. Göran Lindberg går på egen begäran i pension.

December 2009. Spaningarna mot den förre länspolismästaren som misstänkt sexbrottsling inleds. Säpo, Citypolisens människohandelsgrupp och enheten för interna utredningar är alla inblandade i utredningen. Flera husrannsakningar och beslag görs. Bland annat en väska med utmanande kläder och sexattiraljer.

Januari 2010. Genom tre kontakter med en 14-årig flicka från Dalarna ska han ha gjort sig skyldig till försök, alternativt förberedelse till, grov våldtäkt mot barn. Flickan får han kontakt med via ett internetforum.

25 januari 2010. Göran Lindberg är på väg att träffa 14-åringen på ett hotell när han grips av polis på en bensinmack i Falun. Strax innan har han anhållits i sin frånvaro.

26 januari 2010. Lindberg förs till Kronobergshäktet i Stockholm.

28 januari 2010. Göran Lindberg häktas på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt och försök alternativt förberedelse till grov våldtäkt mot barn.

23 juni 2010. När åtalet mot Lindberg är färdigt har utredningen växt. Lindberg åtalas nu misstänkt för fyra våldtäkter, ett försök till grov våldtäkt mot barn, tio fall av koppleri och en lång rad sexköp.

28 juni 2010. Polisen visar upp innehållet i den väska som Göran Lindberg hade med sig vid sitt gripande. Den innehöll: en lackkjol, högklackade lackskor, läderband med spännen för fastbindning, halsband med koppel av läder, lackväst, grimma innehållande disciplinboll med koppel och tyglar, dildo, plastpåse och svart läderpiska, viagra, två glidmedelstuber, två stycken minivibratorer, svarta handskar, fyra stycken knappcellsbatterier, två stycken stringtrosor, armband med karbinkrokar, liten vibrator och en läderpiska.

29 juni 2010. Delar ur polisens förhör med Göran Lindberg publiceras i Aftonbladet. Om en kvinna som enligt misstankarna blev ”alldeles blå i ansiktet” av hans stryptag säger han att det skedde ”under skojiga former med skratt”.

20 juli 2010. Rättegången mot Göran Lindberg når sitt slut. Kammaråklagare Håkan Roswall kräver att Göran Lindberg ska dömas till åtta års fängelse. Lindberg själv har under rättegången nekat till de grova sexbrotten och kräver att få bli släppt på fri fot direkt efter förhandlingarna, något som rätten avslår.

30 juli 2010. Klockan elva dömdes Göran Lindberg till sex års och sex månaders fängelse. Han fälldes på totalt 17 av 23 åtalspunkter.