”Vi var minuter från döden”

Folkkäre Lasse Bengtsson mötte självmordsbombare i Afghanistan – tre dog i attacken

1 av 4 | Foto: Foto: HENRIC LINDSTEN
Djupt skakad Upplevelsen i Kabul har satt djupa spår i Lasse Bengtsson. Men han vill ändå resa tillbaka. ”Jag vill göra en insats”, säger han.
NYHETER

Tv-profilen Lasse Bengtsson satt i bilen på väg till sitt nya kontor i Kabul.

Då slog en självmordsbombare till.

– Vi var bara några minuter från döden, säger programledaren.

Lasse Bengtsson hade precis landat på Kabuls flygplats förra helgen och satt i bilen tillsammans med Svenska Afghanistankommitténs representant, Magnus Forsberg.

De var på väg till biståndsorganisationens kontor i utkanten av huvudstaden.

Bara ett par minuter efter att de passerat en central gata i Kabul sprängde en självmordsbombare sig själv i luften.

– Vi hade precis åkt förbi så jag blev naturligtvis väldigt rädd. Men vi förstod inte att det hade hänt förrän vi kom fram till kontoret. Vi måste ha mött förövaren precis innan han utlöste bomben. Han färdades i motsatt riktning och körde motorcykel, säger Lasse Bengtsson.

Skolbarn drabbade

Tre civila dödades och 20 personer skadades svårt i attacken. Många av de skadade var unga flickor och pojkar på väg hem från skolan. Målet var en amerikansk militärkonvoj.

Vid tidpunkten för dådet var stämningen i huvudstaden mycket spänd. Bara ett par dagar senare inleddes toppmötet i Kabul där bland annat USA:s utrikesminister Hillary Clinton och FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon skulle diskutera Afghanistans framtid.

– Jag visste att det var oroligt i Kabul, men kunde inte föreställa mig att jag skulle skickas rakt in i verkligheten på det här sättet. Det var väldigt obehagligt, säger Lasse Bengtsson.

Han hade rest till Kabul för att träffa sina blivande kolleger på Svenska Afghanistankommittén, SAK. Efter 20 år på TV4 har han bestämt sig för att sluta. Under Almedalsveckan gjorde han sin sista sändning.

”Obehagligt”

När Aftonbladet träffar honom vid vattnet utanför lägenheten på Lilla Essingen i Stockholm är han fortfarande djupt skakad av händelsen.

– Jag åkte till Kabul för att rekognosera lite, se om jag skulle kunna klara av att bo där. Och visst blev jag avskräckt, tänkte att vad fan har jag gett mig in på. Samtidigt vet jag att säkerheten kring dem som jobbar för SAK är god. Jag känner mig trygg ändå. Hyfsat trygg i alla fall.

Du kom väldigt nära döden redan vid ditt första besök, hur tänker du kring det?

– Jo, visst är det obehagligt, man kommer väldigt nära döden där. Samtidigt har jag levt så länge att... inshallah. Jag har haft ett bra liv. Missförstå mig inte, jag vill inte dö. Men jag ser det som en viktig uppgift att verka i ett land som är ett av de värsta i världen just nu.

Lasse Bengtsson börjar som informationssamordnare på SAK i mitten av september. Organisationen har funnits i nästan 30 år och jobbar med humanitära insatser och utvecklingsarbete i Afghanistan.

Varför just Afghanistan?

– Jag såg en annons i tidningen Journalisten och sökte jobbet på SAK. Det är ett intressant land som verkligen står i händelsernas centrum just nu. Jag vill göra en insats. Men jag är absolut inte trött på TV4, jag känner bara att jag vill göra något nytt.

I mitten av september flyttar Lasse Bengtsson ner till Kabul. Kontraktet är på två år.

Om tittarna får se honom i rutan igen?

– Man vet aldrig.

FAKTA

slog till bland skolbarn