Presskonferens om Lindberg-domen

Aftonbladet på plats – rapporterade direkt

NYHETER

Klockan halv tolv inleddes en presskonferens gällande domen på Göran Lindberg.

Aftonbladet var på plats.

Presskonferensen inleds 11.30. Rådman Lars Tomth inleder med att läsa tingsrättens beslut. Även Anna Hempel, tingsfiskal, närvarar.

Lars Tomth berättar att Lindberg får 6,5 år i fängelse och ska vara häktad fram tills dess domen vinner laga kraft.

Han ska också betala skadestånd till tre personer på sammanlagt 300 000 kronor.

Grov våldtäkt

Lars Tomth går sedan in på domskälen.

Den allvarligaste gärningen är punkt två i åtalet, grov våldtäkt.

Målsägaren gick omedelbart till polisen efter händelsen där hon kunde berätta en gedigen och sammanhängande berättelse, som dessutom stöds av läkarintyg på fysiska skador.

Sammantaget har tingrätten funnit att målsägarens berättelse är tillförlitlig. Hon har vittnat om sadism, dominans och kränkande ord. Vid ett tillfälle band Lindberg hennes armar och ben.

– Den händelsen har vi betraktat som grov våldtäkt, säger Tomth.

85 000 i skadestånd

Hon och de andra målsäganden har berättnat likartade berättelser om Göran Lindbergs beteende.

Han döms för våldtäkt för att ha tvingat målsäganden till samlag och samtidigt ha gett henne örfilar.

Den tredje åtalspunkten Lindberg fälls för inträffade i Bandhagen 2009. En kvinna tvingades där till samlag mot sin vilja. Hon får 85 000 kronor i skadestånd.

Flera stryptag

När det gäller åtalet för våldtäkt i Örebro 2010 då två kvinnor var närvarande konstaterar tingsrätten att det först handlade om ett frivilligt samlag.

Under samlaget utdelade Lindberg en örfil och tog stryptag flera gånger på målsäganden. Det är inte styrkt om målsäganden gjorde klart att samlaget skulle upphöra. Därför ogillas åtalet om våldtäkt.

Däremot döms Lindberg för misshandel och kvinnan får 10 000 kronor i skadestånd för kränkning.

Gällande händelsen i Falun den 25 januari 2010 så anser tingsrätten inte att det är styrkt att Lindberg förstod att målsäganden var under 15 år. Det är inte heller styrkt att han tänkt ha samlag med målsäganden mot hennes vilja.

6,5 års fängelse

Göran Lindberg fälldes även för flera fall av koppleri och tingsrätten anser att det är styrkt att Lindberg har främjat att andra personer ska köpa sex.

Tingsfiskal Anna Hempel säger att Göran Lindberg döms till 4,5 års fängelse för grov våldtäkt och att de andra våldtäkterna har två års straffvärde. Hon säger att tingsrätten inte tagit någon hänsyn till Lindbergs ålder.

Det samlade straffvärdet blir 6,5 års fängelse.

– Svårigheten i det här målet har varit att målsäganden gått med på att ha sex i en del fall men så har det urartat på ett sätt som målsäganden inte tänkt sig. Det här handlar om mycket grov brottslighet, säger Lars Tomth.