21-åring åtalas för mordet på Elsie, 73

Hon skulle plocka blommor – slogs ned med påk och höggs ihjäl

NYHETER

Kvinnan hade cyklat ut i skogen vid Kistinge i södra Halmstad för att plocka blommor. Då blev hon mördad av en 21-årig man, som nu åtalas för dådet.

Först slog mannen den 73-åriga kvinnan i huvudet med en träpåk som han plockat upp i skogen. Därefter högg han henne ett flertal gånger med en kniv.

På fredagen åtalades 21-åringen för mord. Han har erkänt.

Elsie Persson, 73, hade cyklat för att plocka liljekonvaljer utanför Halmstad i slutet av maj då hon mötte sin mördare. Idag åtalades den 21-årige Halmstadbon.

Mannen, tidigare okänd av polisen, kunde gripas efter ett tips. En rättspsykiatrisk undersökning visar att han lider av en allvarlig psykisk störning.

– Som jag ser det kommer han att dömas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, säger chefsåklagare Anders Johansson.

Bevisningen är heltäckande. Polisen har påträffat mordvapnen och på dem funnit DNA-spår från kvinnan, liksom DNA-spår från henne på 21-åringens kläder.

– Det finns dessutom vittnen som kan placera mannen på platsen, säger Anders Johansson.

Mannens motiv för att slå ihjäl kvinnan är oklart.

– Han är psykiskt sjuk. Vi har beslagtagit hans dagbok. Men av hänsyn till honom har jag beslutat att sekretessbelägga den, säger Anders Johansson.

Rättegången i Halmstads tingsrätt inleds på torsdag.

TT