Mardröm på vägarna

Regnkaos när många ska köra hem från sin semester

vattenstopp På E4 mellan Stockholm och Södertälje var det vattenstopp efter regnovädret i går. Trafiken gick långsamt genom en stor vattensamling mitt på
NYHETER

Väderkaos och hemvändande semestersvenskar.

Helgen kan bli nattsvart på vägarna.

– Det gäller att ta det extra försiktigt, säger Lennart Hellsing på Trafikverket.

Flera svåra olyckor i sommar - se faktarutan längst ner på sidan. Klicka på kartan för större format!

Till helgen är industrisemestern slut och en av de mest hårdbelastade trafikhelgerna väntar. Därmed ökar risken för olyckor – och kraven höjs på bilisterna.

– När det är dåligt väder ökar risken för vattenplaning och dålig sikt och då bör man ta det extra försiktigt, säger Lennart Hellsing, pressinformatör på Trafikverket.

Han ger tre tips till alla som ska ut på vägarna i helgen: ha gott om tid på er. Kör inte för fort. Och välj om det går det säkraste vägnätet.

– Det är naturligtvis så att på de vägar där man bygger mitträcken så försvinner mer eller mindre dödsolyckorna.

Bilar fastnade i pölar

Regnovädret skapade i går kaos på vägarna i Mellansverige. Mest regnade det i södra Stockholm och i trakterna kring Södertälje, Nyköping och Mariefred där flera bilar fastnade i de djupa pölarna som bildats i sänkor och under viadukter.

– Där har det varit mycket vatten på vägen och väldigt svårframkomligt. Men det har inte varit några allvarliga olyckor tack och lov, säger Maarit Jöhnemark, vakthavande befäl vid Sörmlandspolisen.

På flera vägar blev det totalstopp och andra fick stängas av efter att bilar fastnat i vattenmassorna. På länsväg 900 vid Grundbro undkom några bilister med blotta förskräckelsen när deras bil var nära att begravas i det djupa vattnet.

– Bilen var nästan helt övertäckt av vatten men personerna lyckades på något sätt ta sig ur. De berättade att det var en sträcka på 50 meter som var helt översvämmad, säger Maarit Jöhnemark.

Flera olyckor

Den senaste veckan har flera olyckor med dödlig utgång inträffat i landet. Lennart Hellsing säger att det inte går att avläsa någon gemensam faktor hos dem.

– Alla olyckor är unika. Tittar man på de olyckor som inträffar så är det en mängd faktorer som spelar in.

”Använd säkerhetsbälte”

Några tydliga tendenser är dock höga hastigheter – och alkohol.

– Vi ser mer alkohol i trafiken under den här perioden än annars på året, säger Lennart Hellsing.

Lennart Hellsing vill också påminna om säkerhetsbälte.

– Påfallande många som dör har inte haft bälte på sig och skulle ha klarat sig annars.

Ovädret drar nu vidare mot väster. De största regnmängderna, 30 till 40 millimeter, väntas över norra Götaland och västra Svealand, enligt SMHI. I södra och östra delarna av landet avtar regnet medan Norrland väntas få sin del av skopan till helgen.

FAKTA

Flera svåra olyckor i sommar

25 juli

1 Svår trafikolycka på E4 tio mil norr om Piteå. Tre personer, en mamma, en pappa och en femåring, omkom efter att en personbil och en buss frontalkrockat.

27 juli

2 En man och hans två döttrar var på väg till stranden, när en mötande bil kom över på fel sida av vägen på Otterdalsrakan utanför Hagfors. Alla inblandade dog utom den yngsta flickan.

22 juli

3 En medelålders man omkom och två andra personer skadades, den ena allvarligt, när två bilar frontalkrockade på Hustoftavägen i Höganäs. En av bilarna kom över på fel sida av vägen av okänd anledning, enligt Skånepolisen.

18 juli

4 En 45-årig kvinna omkom i en trafikolycka utanför Lindfors, på riksväg 63, norr om Karlstad. Kvinnan blev påkörd i sidan av en annan personbil och avled omedelbart på platsen, enligt polisen. I den andra bilen fanns tre personer som fördes till sjukhus med lindriga skador.

25 juni

5 Sex personer skadades i en svår trafikolycka som inträffade vid Kode utanför Kungälv. Olyckan inträffade på E6:ans norrgående körriktning vid Kode utanför Kungälv, mellan Skäggtorp och Håby. En BMW med fem ungdomar i 20-årsåldern körde av okänd anledning in i vägräcket på vänster sida. Bilen voltade då åt höger och ned i ett dike. På vägen mot diket krockade bilen på något sätt också med en annan bil med fyra ungdomar.

24 juni

6 En person dog i en svår olycka på riksväg 80 i Hosjö utanför Falun. En av bilarna gjorde en U-sväng ut från en parkeringsplats och frontalkrockade med den andra bilen. I varje bil satt en person. Båda personerna klämdes fast i sina bilar och en bil började brinna. Bara den enas liv kunde räddas.

5 juni

7 Två ungdomar i 20-årsåldern omkom och fyra andra skadades, varav två allvarligt, vid en singelolycka på länsväg 511 mellan Nykvarn och Enhörna utanför Södertälje. Föraren överlevde och misstänks enligt polisen bland annat för rattfylleri.

9 tips – så kör du säkert

1. Starta resan i god tid.

2. Kör aldrig onykter.

3. Ta regelbundna raster.

4. Se till att last på taket är ordentligt fastspänt.

5. Kontrollera att det inte finns lösa föremål i bilen.

6. Se till att alla i bilen är fastspända i bilbälten.

7. Håll avstånden.

8. Se till så att bilen är i trim – spolarvätska, torkarblad, lufttryck i däcken med mera.

9. Anpassa hastigheten.

Källa: Trafikverket