Mobilen skitigare än toaletten

NYHETER

Tvättar du händerna efter att du varit på toaletten? Eller ännu viktigare: tvättar du händerna efter att du använt mobiltelefonen?

Ett ny undersökning visar att mobiltelefoner badar i bakterier.

Foto: Jonas Bilberg
Glöm inte att tvätta händerna...

När du läst det här vill du förmodligen inte hålla din mobiltelefon för nära munnen igen.

Den brittiska tidningen ”Which?” bad en hygienexpert undersöka 30 vanliga mobiltelefoner. Resultatet får det att vända sig i magen.

Fulla av baciller

En fjärdedel av telefonerna hade rent ohälsosamma mängder bakterier på sig.

Den värsta i testet hade mer än tio gånger mer bakterier än vad hygienexperten ansåg vara acceptabelt. Samma telefon hade dessutom 170 gånger för höga nivåer av en speciell sorts tarmbakterie som finns i avföring.

Flera mobiler hade också E-colibakterier (en annan tarmbakterie), stafylokocker (kan orsaka matförgiftning) och salmonellabakterier.

Kan ge sjukdomar

– De här bacillerna kan hamna på dina händer och sedan på mobilen. Så kan de föras fram och tillbaka och till slut får man någon obehaglig sjukdom, säger Ceri Stanaway på Which till Daily Mail.

Hon säger dock att de flesta mobilerna i testet inte riskerade att vara någon omedelbar hälsorisk för sina användare, men att de var smutsigare än de borde vara.

– Vad det här visar är hur lätt det är att komma i kontakt med bakterier. Folk tror att toalettspolaren är skitig att ta i, men den har färre bakterier än mobilen.

Tidningen rekommenderar att man tvättar händerna regelbundet och rengör telefonen med en relativt torr våtservett med alkohol.

ARTIKELN HANDLAR OM