Höjd truppberedskap i Venezuela

Foto: Scanpix
Chavez vid ett framträdande tidigare i år.
NYHETER

Venezuelas president Hugo Chavez sade på fredagen att han utplacerat militärenheter och soldater längs den colombianska gränsen då den avgående presidenten Alvaro Uribe är "kapabel till vad som helst".

Foto: Scanpix
Militära trupper i Venezuela. Bilden togs i april.

Chavez bröt den 22 juli alla diplomatiska förbindelser med grannlandet en vecka efter att Uribe anklagat Venezuela för att hysa 1 500 colombianska vänsterrebeller, vilket Chavez med kraft förnekat.

– Vi har utplacerat militärenheter, flygvapen och infanteri i tysthet för att inte oroa människor, sade Chavez i en telefonintervju i den statliga televisionen.

Vänsterledaren uppgav inte hur många soldater som utplacerats.

– Uribe är kapabel till vad som helst de sista dagarna innan han lämnar posten den 7 augusti, sade Chavez, som också hotat strypa oljeleveranserna till USA om landet skulle stödja ett militärt colombianskt anfall mot Venezuela.

Förra söndagen ställde Chavez in en resa till Kuba med motiveringen att risken aldrig varit större för ett colombianskt anfall.

Sätter upp flygbas

Det colombianska flygvapnet uppgav på fredagen att man sätter upp en flygbas i Yopal, i departementet Casanares, för att hålla ett öga på gränsen till Venezuela.

Flygbasen ska också skydda en råoljeinstallation i regionen och bekämpa narkotikasmugglande ligor i den delen av Colombia.

Relationerna mellan länderna har tidigare frusits på grund av Uribes acceptans av amerikansk hjälp mot den marxistiska Farc-gerillans allt mer kriminella metoder, och ett colombianskt tillslag inne i Venezuela 2008 var nära att starta ett krig.

Chavez sade på fredagen att hans utrikesminister är redo att möta utrikesministern i den tillträdande colombianska regeringen för att återupprätta de brutna relationerna.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM