Flickan i tårar

Göran Lindberg greps på väg till 14-åringen – men frias från misstankarna om barnvåldtäkt

Foto: Foto: POLISEN
greps i falun I januari i år följde civilklädda poliser efter Göran Lindberg från Stockholm till Falun, där han hade bestämt träff med den då 14-åriga flickan. Lindberg tycktes planera inför mötet, bland annat genom att köpa Viagra, men flickan drog sig ur och den förre länspolismästaren greps på en Statoilmack.
NYHETER

Göran Lindberg, 64, dömdes till sex och ett halvt års fängelse för ett stort antal sexbrott.

Men friades från misstankarna om att ha förberett grov våldtäkt på en 14-årig flicka.

– Hon har suttit och gråtit framför tv:n, säger pappan till Aftonbladet.

Södertörns tingsrätt dömde den tidigare länspolismästaren på flertalet av de 23 åtalspunkterna om sexbrott.

Däribland en grov våldtäkt på en 17-årig flicka, som enskilt bedömdes resultera i fyra år och sex månaders fängelse.

Hon blev bland annat fastbunden i en säng, slagen och fick föremål införda i underlivet vilket ledde till dokumenterade, fysiska skador.

Visste hennes ålder

Tingsfiskal Anna Hempel förklarade i går att tingsrätten vägt in flera försvårande omständigheter för Lindberg.

– Han hade vetskap om att hon var under 18 år och att hon hade psykiska och sociala problem.

Efter våldtäkten har hon överdoserat och skurit sig. När Lindberg greps kom problemen tillbaka och hon har fått läggas in för tvångsvård.

För samtliga brott döms Göran Lindberg till totalt sex år och sex månaders fängelse. Nästan genomgående har det handlat om att kvinnorna ställt upp på sex mot betalning. Men sedan har det urartat och övergått i sexualsadistiskt våld, ibland med stryptag, mot kvinnornas vilja.

I domen framgår att Lindberg även uttalat hårda, kränkande ord. Han ska exempelvis ha kallat kvinnorna slyna, hora, sexslav, slynig hora och även spottat på dem.

Tingsrätten skriver bland annat:

”I målet har framkommit att Lindberg tycker om att dominera kvinnor som han har sex med”.

Rådman Lars Tomth sa i går att kvinnornas samstämmiga berättelser styrkt varandra.

Får inte skadestånd

Däremot frias Lindberg på åtalspunkten som gäller förberedelse till grov våldtäkt av en 14-årig flicka i Falun, som Lindberg hoppades få träffa dagen då han greps.

Domstolen anser det inte styrkt att Lindberg förstått att hon var minderårig. Inte heller att han hade för avsikt att göra något med henne mot hennes vilja. Därför blir det heller inget skadestånd.

Flickans pappa är besviken på målsägandebiträdet, som han anser kunde ha gjort mer.

– Min dotter har sagt: Han vet precis hur gammal jag var! Och polisen har ju massor av inspelade samtal, så det borde ju kanske framgå där.

– Hon har farit illa av detta, hon har suttit och gråtit framför tv:n när det varit ­inslag om Lindberg. Hon har hållit sig inne på sitt rum och inte kunnat sköta skolan ordentligt. Men hon har blivit starkare och starkare med tiden.

”Tungt besked”

Lindberg själv har förnekat alla brott förutom sexköp.

– Det var ett tungt besked att han blivit dömd mot sitt nekande. Vi har inte beslutat än om vi ska överklaga, säger hans advokat Karl Harling i en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM