Avslöjad av sin dagbok

Åtalade 21-åringens mamma läste om mordet

1 av 3 | Foto: TOMMY STENSSON
Misstänkte 21-åringen.
NYHETER

HALMSTAD. ”I morgon ska min pappa dödas av mig”, skrev 21-åringen i sin dagbok.

Dagen efter mördade han i stället Elsie Persson, 73, när hon plockade blommor i en skogsdunge.

Efteråt skrev han:

”En sak är säker, det kommer att hända igen, väldigt snart.”

Det var 21-åringens mamma som upptäckte sonens mörka hemlighet i slutet av maj i år. Hon hade läst om mordet på den 73-åriga kvinnan och visste att hennes son varit ute och cyklat i närheten av mordplatsen i en skogsdunge utanför Halmstad.

Hon letade upp hans dagböcker och chockades över vad hon läste. Gråtande visade hon den detaljerade beskrivningen av det kallblodliga mordet på Elsie Persson för pojkens pappa.

Gemensamt beslutade de sig för att ringa polisen. Samma kväll greps 21-åringen och erkände direkt.

”Är människa”

När han i polisförhör får frågan om varför han dödade Elsie svarar han:

– För att jag är människa. För är det någon art på jorden som borde utrotas så är det ju människan ju. Utan oss kunde ju naturen frodas, med oss kommer ju naturen och allting att dö om några år säkert.

Av 21-åringens anteckningar i olika kollegieblock framgår att han är besatt av tanken på att döda.

Den 22 maj i år var det ytterst nära att hans önskan blev verklighet. Offret skulle bli en ung kvinna han mötte i sitt bostadsområde utanför Halmstad.

”Kunde ha dödat en tjej (blond) i dag, men det blev inte av. Tyvärr inte där ännu.”

Lätt offer

Att Elsie Persson till slut blev hans offer var bara en slump.

– Hon var äldre och ensam i skogen. Jag tänkte att jag skulle börja med något lätt och sedan arbeta mig uppåt. Ålder och kön har ingen betydelse, säger han i förhören.

Han slog ner Elsie med en trädgren bakifrån medan hon plockade liljekonvaljer i en skogsdunge. Han högg henne sedan upprepade gånger med en kniv.

– Under tiden kände jag absolut ingenting alls. Det var bara naturligt eller så.

Skrev på kvällen

Efteråt cyklade han hem, tvättade av kniven i ett vattendrag längs vägen, och ägnade resten av dagen åt att lyssna på musik och sola.

På kvällen skrev han i sin dagbok en detaljerad beskrivning av mordet på Elsie.

”Jag är nu en mördare, en killer”, konstaterade han.

21-åringen har genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning. Där framgår det att han lider av en allvarlig psykisk störning och är i behov av sluten psykiatrisk vård.

I går åtalades han för mordet. Rättegången inleds i Halmstad nästa vecka.

FAKTA

Utdrag ur 21-åringens dagbok

”Killer. Ser till att ingen ser dig, använd naturens vapen. Göm i mörker, vänta på offer vid exp busshållplats, fester, förfölja dem ensamma. Döda killar, ta deras saker. Våldta tjejer alla åldrar. Använd silvertejp mot mun, näsan o armar, använd kondom. Döda alla. Vapen att använda kniv, specialgjord påle som sitter fast på bältet plus dolkar gjorda av småpinnar och en stor stav gjord och slipad av naturen själv. Hugg och slå vid huvud, smyg upp på offren.”