Rånarna vadade i 500-lappar innan de flydde från depån

I dag startade rättegången i det uppmärksammade helikopterrånet

Foto: polisen
Övervakningsfilmen visar rånarna bära iväg säck efter säck med pengar.
NYHETER

Det tog en halvtimma för helikopterrånarna att lasta postsäckarna fulla med nära 40 miljoner kronor.

Under rånet vadade rånarna runt i 500-lappar samtidigt som värdedepåns personal skräckslaget sökte skydd i ett närliggande rum.

I dag inleddes rättegången i Stockholms tingsrätt.

Flera av de tio män som står åtalade för det grova rånet mot G4 S värdedepå i Västberga den 23 september i fjol har suttit häktade sedan förra hösten.

När rättegången i dag inleddes var det i dag första gången på länge de såg flera av sina anhöriga och vänner som befann sig på åhörarläktaren i Stockholms tingsrätts säkerhetssal.

Tummen upp

Några av de misstänkta gärningsmännen passade därför på att mima ord till sina anhöriga genom säkerhetsglaset, log och vinkade och gjorde tummen upp. Andra av de tilltalade männen såg mer sammanbitna ut när de mötte rätten under den första av 18 rättegångsdagar.

Dagen inleddes med att kammaråklagarna Björn Frithiof och Leif Görts gick igenom åtalspunkterna mot de tio männen som misstänks för ett av de mest spektakulära rånen i Sveriges historia. Ett rån där bytet blev 39, 1 miljoner kronor – pengar som fortfarande är spårlöst borta.

Männen fortsatte i dag, liksom de gjort sedan de gripits, att neka i sten. De har varken planerat, initierat, medverkat eller ens tänkt på att råna depån menar de.

DNA-bevis

Åklagarna räknade i sin tur upp sin bevisning. Förutom övervakningskamerafilmerna som tydligt visar hur rånet gått till har polisen bland annat säkrat flera tekniska spår som de menar binder flera av männen till rånet.

• Man har bland annat hittat DNA i blod från en av de åtalade, som kan ha skadat sig när en stege rasade.

• DNA från piloten har hittats på buntband på depåns tak och DNA från ytterligare en åtalad har funnits på en odetonerad sprängkapsel.

• Efter rånet hittades även ett blått bräckjärn och en slägga med blod med DNA från en av de män som åtalas. Ytterligare blod hittades på en dörr med DNA från samme man.

• Polisen har även spårat intensiv telefontrafik mellan flera av gärningsmännen natten under rånet.

"Sover dåligt"

Men advokat Leif Silbersky som företräder den man som misstänks ha flugit helikoptern dömer dock bort åklagarnas bevis.

– Dels har min klient ett alibi. Sedan kan han inte flyga helikopter på natten och har heller aldrig gjort det. Och att hans DNA finns i helikoptern är ju inget konstigt, han har ju kört den en femtiotal gånger.

På plats i rättssalen i dag fanns även nio av de 24 målsägarna, personal som jobbade på värdedepån vid fem på morgonen den 23 september i fjol.

Enligt deras målsägarbidträde Max Fredriksson mår många av dem fortfarande mycket dåligt efter rånet och han begär sammanlagt en miljon i skadestånd åt dem.

– Det har varit en uppslitande upplevelse och de har förlorat mycket av sin grundtrygghet. De har inte skadats fysiskt, men psykiskt. En del går fortfarande i terapi och har svårt att sova om nätterna, säger han.