Dödssiffran stiger i översvämmat Pakistan

Två miljoner hemlösa

1 av 3 | Foto: AP/REUTERS/SCANPIX
En pojke i Nowshera väntar på att bli evakuerad. Till höger en kvinna utanför sitt översvämmade hem Punjabprovinsen i Pakistan.
NYHETER

Översvämningarna är de värsta i Pakistans historia.

Nu evakueras fler områden dit vattenmassorna är på väg.

Hittills har minst 1 400 personer omkommit och två miljoner människor flytt sina hem till följd av katastrofen.

– Hela landet kommer att drabbas, säger Ulrika Sundberg, Sveriges ambassadör i Pakistan.

Pakistanska armén har skickat 30 000 soldater till de värst drabbade områdena. Ett febrilt arbete pågår med att hitta överlevande och hjälpa dem därifrån. Många vägar och broar har förstörts i de massiva översvämningarna. Den stora motorvägen mellan Islamabad och Peshawar har öppnat så att åtminstone några hjälptransporter kan ta sig fram.

– Det ser ut att bli lite bättre men man har förutspått att det kommer regna flera dygn igen, säger Ulrika Sundberg.

1 400 personer döda

– Den akuta krisen fortsätter. Förödelsen är stor, förutom själva översvämningarna så blir det också jordskred. Områden som drabbats hittills är fattiga områden vilket förklarar varför husen så lätt följer med, säger Ulrika Sundberg.

Dödssiffran är nu uppe i 1 400 personer, enligt pakistanska myndigheter.

Runt 100 000 människor har dessutom smittats av kolera och andra allvarliga maginfektioner. De flesta av dem är barn.

Så många som två miljoner människor har flytt sina hem, enligt nyhetsbyrån AP.

Oklart hur Sverige kan hjälpa

Flera länder har erbjudit pengar för att hjälpa till i räddningsarbetet. Men det är svårt att få någon överblick av hur stor katastrofen är och vilken hjälp som behövs från utlandet. Än så länge har ingen hjälp begärts av Sverige.

– Just nu finns ingenting att gå på. Armén håller i operationen just nu, de måste formulera sina hjälpbehov först. Men det faktum att det kommer nya regn för att det här är en kamp mot klockan, säger Ulrika Sundberg.

Enligt UD och biståndsminister Gunilla Carlssons (M) pressekreterare Peter Larsson kommer den svenska hjälpinsatsen troligen att gå via FN och EU.

– För att vi ska agera på egen hand krävs att vi får en så kallad blixtapell av Pakistan, där de vädjar om akut hjälp. Någon sådan har inte kommit än, säger Peter Larsson.

Fler områden evakueras

Fler kraftiga regn väntas i Pakistan och översvämningarna väntas dra sig söderut. Stora områden måste evakueras. Men enligt ambassaden finns inga svenskar vare sig i det drabbade området eller bland dem som hotas av vattenkaoset.

– Inte som vi har uppgift om. De svenskar vi har här finns inte i den delen av landet, säger Ulrika Sundberg.

Pakistans regering uppger att man har räddat 28 000 människor med hjälp av de 30 000 soldater som satts in. Men illskan är stor bland de drabbade. I de hårdast drabbade områdena i nordväst tycker många att regeringen inte gör någonting alls.

– Vi behöver tält. Bara se dig omkring, säger Faisal Islam, en av många som blivit hemlösa till följd av katastrofen i nordvästra Pakistan, till AP.

FAKTA

Så kan du hjälpa Pakistan

Det är svårt för hjälptransporter att ta sig fram till de värst drabbade områdena. Därför har man fortfarande ingen överblick om hur stor katastrofen är och vilken hjälp som behövs.

Inom kort väntas svenska ambassaden i Pakistan få besked om vilken hjälp som behövs från svenskt håll.

Flera hjälporganisationer har katastroffonder om man vill skänka pengar. Till exempel går Röda Korsets katastroffond redan nu till stor del till Pakistan, som tidigare drabbats hårt av bland annat jordbävningar.

ARTIKELN HANDLAR OM