15-årig flicka våldtagen av kompisgäng

Sex greps på camping i Leksand

NYHETER

På den idylliska campingen vid Siljan träffade den 15-åriga flickan ett gäng killar från Hälsingland.

Sex av dem greps i lördags natt – misstänkta för att ha våldtagit flickan mitt bland grillande familjer och lekande barn.

Foto: läsarbild
under presenningen Kompisgänget från Hälsingland hade slagit läger under en presenning uppspänd mellan två bilar på Lekstand Strands camping i Dalarna. På natten fick polisen ett larm om att en 15-årig flicka utsatts för våldtäkt av killgänget.

Den 15-åriga flickan och hennes familj tillbringade helgen på Leksand Strands camping i Dalarna. Det var där hon i fredags kväll träffade tonårskillarna som hade slagit läger nere vid Siljans strand.

Enligt polisen umgicks flickan med sällskapet under i stort sett hela lördagen.

Det exakta händelseförloppet är ännu inte helt utrett men enligt polisens misstanke och flickans berättelse, utsattes hon upprepade gånger under dygnet för våldtäkter av flera av tonåringarna.

Fick hjälp

Larmet kom till polisen före midnatt.

– När hon kom tillbaka till sina släktingar framkom vad som hade hänt och hon fick hjälp att slå larm, säger kommissarie Hans-Åke Hedin på polisen i Dalarna.

En patrull skickades till campingplatsen som grep sex personer ur sällskapet som 15-åringen umgåtts med.

Det var först då det högljudda festandet från de unga männens läger tystnade.

Tyst vid elva

– Det blev tyst vid elva, halv tolv på kvällen. När jag gick förbi på morgonen såg jag avspärrningen och polisbilen, säger en kvinna som campade i närheten av männens läger som bestod av ett tält och en presenning spänd mellan två fordon.

– Mina barn sprang där på kvällen, det låg spritdunkar och mobiltelefoner på marken.

Hon berättar att vakter från campingen flera gånger under lördagskvällen bad ungdomarna att dämpa sig. Uppgiften bekräftas av Magnus Weinstock, driftsansvarig på campingen.

– Vi har personal dygnet runt och som jag förstår har det varit livat där nere, men det lugnade ner sig efter att vi varit där.

”Oerhört tragiskt”

I går morse fick han höra vad som hänt.

– Alla vi som jobbar här tycker att det är oerhört tragiskt, säger Magnus Weinstock.

Under helgen fanns runt 1 500 gäster på den 440 000 kvadratmeter stora campingen. Platsen som polisen spärrat av ligger bara 400 meter från receptionen.

– Det känns så otäckt, folk sitter ute och grillar och barnen är ute och leker och så blir någon våldtagen några meter bort, säger en campinggäst.

Jouråklagare anhöll

under helgen sex personer i åldrarna 15–18 år, misstänkta för våldtäkt. Två har senare släppts men är enligt polisen inte avförda från utredningen.