Nordkorea rustar för fest – och krig

Men ledaren Kim Jong-Il skippar festen – Laddar för sjöslag mot Sydkorea

1 av 4 | Foto: Reuters/Scanpix
Folkfest Ett stort gäng nordkoreaner tittar på invigningen av Arirang Mass Games i Pyongyang.
NYHETER

Det är en av de största folkfesterna i Nordkorea.

Arirang Festival lockar årligen hundratusentals åskådare.

Men på hedersplatsen stod en stol tom när kalaset inleddes…

Kim Jong-Il verkar vara upptagen med att planera krig mot Sydkorea.

De tusentals gymnasterna mötte folkets jubel i Pyongyang i går kväll.

Till ljudet av koreanska toner dansade de och genomförde avancerade synkroniserade manövrar under den årliga Arirangfestivalen, döpt efter en koreansk kärlekssång.

– Det är fantastiskt. Verkligen fantastiskt. Framträdandet är perfekt och arenan likaså. Det är bland det bästa jag har sett i Nordkorea, säger Andreas Heckes, en tysk turist, till den internationella nyhetsbyrån APTN.

Till Kim Il Sungs ära

Även Nordkoreas statliga nyhetsbyrån Korean Central News Agency, KCNA, rapporterade om folkets förtjusning.

Enligt deras nyhetssändning var folk ”förstummade” av de eleganta rörelserna, den vackra musiken och den förtjusande bakgrunden.

Arirangfestivalen grundades 2002 till landets grundare Kim Il Sungs ära och har av andra länder kritiserats starkt för att vara en del av regimens propaganda för att ena folket mot omvärlden.

Kim Jong-Il syntes inte

Flera av Nordkoreas högsta ledare var på plats under gårdagens invigning. Bland dem syntes Yang Hyong Sop, vicepresidenten i parlamentets presidium. Däremot finns det inga uppgifter om att landets ledare, Kim Jong-Il, skulle ha varit på plats.

Kim Jong-Il verkar dock ha fullt upp – med att planera sjöslag mot Sydkorea.

Hotar med kärnvapen

Grannlandet har gått ut med att de planerar militära övningar i fem dagar under den kommande veckan med start på torsdag och KCNA rapporterade i går att sådana övningar kommer att leda till repressalier.

Eller, som KCNA uttryckte det i sändningen:

”Militären kommer att krossa de militära övningarna med ett kraftfullt fysiskt slag och de varnar alla civila fartyg att hålla sig borta från områden nära havsgränsen.”

Havsgränsen mellan Nord- och Sydkorea har under många år haft flera militära övningar där den ena sidan varnar den andra för att hålla sig lugn.

Under den senaste tiden har Nordkorea även hotat att använda kärnvapen. Någon sådan aktivitet ska dock inte ha uppmärksammats under de senaste dagarna, uppger AP.