"SD kan stjälpa regeringen"

Statsvetaren Björn Johnson: Kommer partiet in i riksdagen kan det blir en väldigt besvärlig situation

Foto: Foto: JERKER IVARSSON
Kan få en nyckelroll Valet närmar sig med stormsteg och nu ser det ut som om Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna kan få en speciell roll nästa mandatperiod. Inga partier vill samarbeta med SD – som ökat till 6,5 procent – men kan inte ge något klart besked om vem som ska styra landet om inget block får egen majoriet.
NYHETER

Om Sverigedemokraterna får en vågmästarroll i riksdagen kan det äventyra hela valresultatet.

Ett scenario är att valet måste göras om.

– Det kan bli en väldigt besvärlig parlamentariskt situation som i slutändan kan leda till nyval, säger Björn Johnson, statsvetare vid Malmö högskola.

Om Sverigedemokraterna skulle få över 4 procent av rösterna i valet innebär det omkring 15 mandat i riksdagen.

Om då varken de rödgröna eller alliansen skulle få egen majoritet får SD vad som brukar kallas en vågmästarroll. Den senaste mätningen från United Minds visar att det ser jämt ut mellan blocken. I den mätningen får SD 6, 5 procent av rösterna.

"Får inget inflytande"

Men Björn Johnson tror inte att SD kommer att få något politiskt inflytande för det.

– För att få inflytande krävs det att något av de politiska partierna är berett att samarbeta. Jag tror att man kan utesluta ett organiserat samarbete hos samtliga partier, säger han.

Även om inget parti vill samarbeta med Sverigedemokraterna så är det ändå fritt fram för ledamöterna att rösta som de vill. Om de partier som bildat regering då inte får stöd i riksdagen för exempelvis sitt budgetförslag kan ett nyval utlysas. Det beslutet fattar statsministern och regeringen tillsammans.

Det brukar kallas för en kabinettsfråga och betyder att regeringen känner sig tvingad att avgå om den förlorar en viktig omröstning i riksdagen.

– Det skulle kunna stjälpa regeringen. Men det mest sannolika är att det blir ett samarbete över blockgränserna, säger Björn Johnson.

Än så länge har inga partier velat kommentera att sådant samarbete.

SD tror på samarbete

Jimmy Åkesson (SD) tror att partierna kommer att ändra inställning om just denna hypotetiska situation skulle uppstå.

– De vill inte ge upp regeringsmakten, det är det viktigaste för dem, säger Åkesson till TT.

SD:s tre hjärtefrågor är minskad invandring, mer pengar till pensionärerna och hårdare tag mot brottsligheten. Det skulle i så fall vara i förhandling om de här frågorna som SD skulle kunna tänka sig att stötta en minoritetsregering.

Björn Johnson tror att den sittande regeringen i så fall hellre skulle välja ett samarbete över blockgränsen.

– Vinner de borgerliga valet är det troligtvis Miljöpartiet som har mest att vinna på det. Men det handlar i så fall om en situation där alliansen sitter kvar i regeringsställning, men utan egen majoritet, säger han.

I United Minds mätning får alliansen 45, 9 procent av rösterna och de rödgröna 45 procent.